Reklama
Reklama

Zanim opanierujesz i usmażysz, dobrze natrzyj. Takich schabowych rodzina jeszcze nie jadła

Chrupiący, soczysty schabowy z mizerią i ziemniaczkami to konieczność w niedzielę. Dużą rolę w smaku tego mięsa odgrywa też marynata. Wiele osób pomija ten krok i od razu przechodzi do panierowania, a to duży błąd. Gdy raz spróbujesz schabowych w tej marynacie, już nigdy więcej nie ominiesz tej czynności.

Kotlet schabowy to jedna z najpopularniejszych potraw z kuchni polskiej. W tradycyjnej wersji plaster schabu rozbija się tłuczkiem, a następnie panieruje w mące, jajku i bułce tartej. Od niedawna jednak chętnie przygotowywane są marynaty, które dodają jeszcze więcej smaku potrawie.

Dlaczego schabowe są twarde i suche?

Zaczynając swoją przygodę ze smażeniem kotletów schabowych, mogą one wychodzić twarde i suche. Przyczyn może być kilka, ale najczęstszą z nich są nieodpowiednio rozbite kotlety. Grube plastry mięsa wymagają dłuższego smażenia, co sprawi, że kotlet nie będzie już miękki i rozpływający się w ustach.

Drugim błędem, który sprawi, że schabowe będą twarde i suche jest pomijanie marynowania mięsa. Leżakowanie kotletów w odpowiednich składnikach sprawi, że będą one po usmażeniu znacznie bardziej soczyste, a do tego aromatyczne.

Ta marynata do schabowych zwala z nóg. Takich aromatycznych jeszcze nie jadłam

Schabowy będzie miał wyjątkowy aromat, jeśli jeszcze przed panierowaniem i smażeniem odpowiednio go zamarynujemy. Jak zrobiłam takie kotlety za pierwszym razem, rodzina była w szoku. Zajadali się, aż im się uszy trzęsły.

Składniki na marynatę do 1 kg schabu:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Schab umyj i pokrój na równe plastry. Owiń je w folię i zacznij rozbijanie za pomocą tłuczka. Gdy będą już ubite, zabierz się za marynatę. W moździerzu rozdrobnij około 6 ziaren pieprzu czarnego. Gałązki rozmarynu i tymianku drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Każdego kotleta z osobna natrzyj przygotowaną marynatą, tak, aby mięso było dokładnie pokryte. Następnie przełóż je do miski, w której wcześniej zrobiłeś marynatę, a naczynie owiń folią spożywczą. Kotlety w marynacie włóż do lodówki na około 12 godzin.

Po tym czasie kotlety opanieruj zgodnie z tradycją, w mące, jajku i bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru.

Na czym smażyć schabowe, żeby były soczyste?

Schabowe powinno się smażyć zgodnie z tradycją na smalcu. Inny tłuszcz, jak olej rzepakowy, tak dobrze nie odda soczystości i smaku kotletom. Można go natomiast zastąpić masłem klarowanym lub tłuszczem gęsim.

Należy natomiast pamiętać, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany. W przeciwnym wypadku panierka wchłonie cały tłuszcz, a danie stanie się niesmaczne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zatłuszczony piekarnik wyczyści raz-dwa. Bez chemii i szorowania

Nigdy nie łącz z tym ziemniaków. Unikniesz rewolucji w jelitach, zgagi i wzdęć

Dodaj do kawy zamiast cukru i mleka. Przyspieszysz odchudzanie, wygonisz wszystkie zarazki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska