Reklama
Reklama

Imprezowa sałatka na krakersach. Doskonała na rodzinne uroczystości

Imprezową sałatkę możesz podać w misie, jednak polecamy, aby stała się wspaniałą przekąską typu finger food. Nałóż ją łyżeczką na słone krakersy. W ten sposób każdy z gości będzie mógł chwycić ją i zjeść na dwa kęsy. To rewelacyjna przystawka bankietowa na eleganckie przyjęcia.

Przekąski na jeden kęs stały się bardzo popularne. Nie przywiązują gości do stołu i nie zabierają na nim zbyt dużo miejsca. Każdy zaproszony może popróbować różnych smaków i wybrać swój ulubiony. Małe porcje są też idealne dla wszystkich, którzy nie odczuwają dużego głodu. Imprezowa sałatka idealnie nadaje się na przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi lub elegancki bankiet.

Imprezowa sałatka - najlepsza na przyjęcie

Wpadają nagle goście, a ty nie masz czym ich poczęstować? A może potrzebujesz przekąski na szwedzki stół? Szybka imprezowa sałatka to idealne rozwiązanie. Według poniższego przepisu przygotujesz ją w wariancie odpowiednim do zaserwowania na krakersach, tzn. będzie dość zwarta i gęsta. Możesz jednak rozbudować tę sałatkę także o inne, znakomicie pasujące do wymienionych składniki, na przykład rukolę i ogórek gruntowy. W takim przypadku podaj sałatkę w misie, a krakersy osobno, do podgryzania. 

Imprezowa sałatka - przepis

Przepis na imprezową sałatkę nie jest skomplikowany. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty spożywcze i postępuj krok po kroku według poniższych wskazówek.

Składniki:

  • puszka kukurydzy (około 220 g po odsączeniu) 
  • 250 g opakowanie paluszków krabowych surimi  
  • 100 g łagodnego twardego żółtego sera (np. cheddar) 
  • mały ząbek czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu 
  • 180 g krakersów 
  • natka włoskiej pietruszki (do dekoracji) 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Pokrój paluszki krabowe na niewielkie kawałki. W podobnej wielkości kostkę pokrój żółty ser. Kukurydzę odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki w misce. 

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans. Następnie dodaj go do kukurydzy i paluszków krabowych. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki, żeby przegryzły się smaki.  

Ponakładaj niewielkie porcje sałatki na krakersy tuż przed podaniem. Udekoruj listkami świeżej, pierzastej pietruszki naciowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Wyborne mięso ze słoika. Z przepisu babci Jadzi wychodzi najlepsze

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | impreza | przekąski