Reklama
Reklama

Odkąd spróbowałam nad Bałtykiem, zaczęłam kupować. Nie wiedziałam, że ta ryba jest tak zdrowa i pyszna

Do najpopularniejszych ryb w restauracjach w nadmorskich kurortach należy dorsz, flądra, halibut, sandacz, oraz oczywiście łosoś. Dużo rzadziej wybieramy kergulenę, która jak się okazuje zaskakuje smakiem, oraz właściwościami odżywczymi. Sprawdzimy, czy kergulena jest zdrowa, oraz jak samodzielnie przyrządzić ją we własnej kuchni.

Spożywanie ryb niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Mają sporo białka, w odróżnieniu od mięsa nie podnoszą poziomu "złego" cholesterolu, zawierają także sporo witamin i minerałów. Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę o nowe gatunki ryb, koniecznie spróbuj kerguleny. Dużo osób niechętnie sięga po ryby, ze względu na zawartość ości, w kergulenie praktycznie ich nie ma, co również może zachęcać do konsumpcji. Zastanawiasz się, jakie jeszcze kryje w sobie właściwości, oraz w jakich przepisach sprawdzi się kergulena? Podpowiadamy. 

Sprawdź także: Delikatne mięso, brak tłuszczu i ości. Jest lepsza od łososia, ale i tak ją omijamy

Czy kergulena jest zdrowa?

Jak najbardziej tak. To chuda i niskokaloryczna ryba, w 100 g znajduje się tylko 42 kcal, dlatego będzie świetną opcją dla osób, które chcą schudnąć. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, dlatego powinny sięgać po nią także osoby, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. W jej składzie znajdują się witamin A, która wspiera zdrowie oczu, witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie działają na układ nerwowy i krążenia, a także witamina D, która wzmacnia kości i zęby.

Obecne są tu także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają dbać o układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy, oraz korzystnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawiera także wspierający odporność cynk, wapń dbający o zdrowie kości i zębów, oraz żelazo, które zmniejsza ryzyko pojawienia się anemii.

Kergulena zawiera także sporo białka, które jest substancją budulcową organizmu, wpływa na prawidłową pracę, oraz regenerację mięśni, a także sprawia, że po posiłku czujemy się bardziej najedzeni.

Jak przyrządzić kergulenę?  

Kergulenę możesz przygotować podobnie, jak inne ryby morskie. Ma delikatne, białe mięso, które wystarczy oprószyć solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, odrobinę oliwy z oliwek, a także natkę pietruszki, a następnie usmażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Tak przygotowaną rybę możesz także upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (ok. 20-25 minut 180 stopni). Kergulenę możesz podać w towarzystwie lekkiej sałatki, gotowanych lub pieczonych warzyw, puree ziemniaczanego, lub frytek.

Przepis na kergulenę po wenecku

Świetnie smakować będzie również kergulena po wenecku, przygotuj:

  • 2 filety z kerguleny,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • 2 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki startego parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od obrania i pokrojenia warzyw. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, pora i pieczarki w plasterki, szalotkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij szalotkę i czosnek, następnie wsyp marchew i pietruszkę, poczekaj aż nieco zmiękną. Na koniec dodaj pora, pieczarki, wszystko podsmażaj kilka minut. Wlej wino, wsyp sól i pierz, a także natkę pietruszki, podduś przez chwilę. Wyłącz grzanie. Na koniec dodaj żółtka, i wszystko wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wyłóż filety z kerguleny, dodaj na nie warzywną masę. Na górę dodaj starty parmezan. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Gdzie można kupić kergulenę?

Kergulena nie pływa w naszym morzu, najczęściej spotkać ją można w Oceanie Atlantyckim, dlatego musi być sprowadzana. Przez co, niestety, ryba ta rzadko kiedy, pojawia się w popularnych marketach. Najłatwiej dostać ją w dobrych sklepach rybnych. Można także zamówić ją w sklepach internetowych. Najczęściej można zakupić kergulenę w tuszach, droższą, ale jednocześnie wygodniejszą w obróbce opcją, będą oczywiście filety. Zastanawiasz się, ile kosztuje kergulena? Oczywiście wszystko zależy od sklepu, ceny wahają się od 20 złotych do nawet 90 kilku złotych za kilogram.

 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dziendobry.tvn.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby