Reklama
Reklama

Placki z kapusty to przebój lata. Nie uwierzysz, co podbija ich smak

Zwykle placki przygotowujemy z cukinii lub ziemniaków. Wiosną i latem warto jednak wykorzystać do nich inny, równie popularny i tani składnik. Młoda kapusta w sezonie ma wyjątkowy smak i delikatną strukturę, dzięki czemu placki z jej dodatkiem wychodzą puszyste i miękkie. Ich smak dopełniony jest przez młody koperek. Poznaj przepis, bez którego nie obejdziesz się tego lata.

Placki z młodej kapusty i zsiadłego mleka. Wykorzystaj składniki, które masz w domu

Placki to świetny sposób na szybki i jarski obiad. Są proste do zrobienia, a usmażenie ich zajmuje tylko chwilę. Szczególnie warto robić je latem, kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa i owoce, które będą idealnym składnikiem placków.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że większość warzyw może stanowić składnik placków. Jednym z nich jest młoda kapusta. Placki z jej dodatkiem są lżejsze od ich klasycznej wersji, zawierają więcej błonnika i sycą na dłużej. Dodatkowym plusem jest to, że mają mniej kalorii niż placki bez warzyw czy placki ziemniaczane.

Placki z dodatkiem młodej kapusty można wykonywać na różne sposoby i są dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z lodówki. Młodą kapustę można połączyć ze startą marchewką, posiekaną cebulką czy ziołami, jak pietruszka czy koperek. Zamiast zsiadłego mleka możemy wykorzystać maślankę czy kefir. One także skutecznie dopełnią smak placuszków i zapewnią im puszystą strukturę.

Zobacz także: Jak zrobić bandurjanki? Bieszczadzki skarb do schrupania

Przepis na placki z młodej kapusty. Z czym je podać?

Składniki:

  • 0,5 główki młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki zsiadłego mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Kapustę myjemy i szatkujemy lub drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i siekamy.

Do dużej miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do momentu, aż powstania gładka masa, a następnie dorzucamy warzywa — cebulę, czosnek, koperek, szczypiorek oraz kapustę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dorzucić łyżkę mąki, jeśli zbyt gęsta, dodajmy odrobinę zsiadłego mleka.

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta i rozprowadzamy delikatnie, aby stworzyć placuszki. Smażymy, aż się zarumienią z obu stron. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło.

Placuszki z młodą kapustą doskonale sprawdzą się jako jarski, lekki obiad. Możemy podawać je z kleksem kwaśnej śmietany, sosem grzybowym, ziołowym czy czosnkowym. Będą dobrze się komponować z różnego rodzaju sałatkami, a nawet gulaszem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | obiad