Reklama
Reklama

Schab po warszawsku. Tak kruchego jeszcze nie jadłeś

Schab po warszawsku to aromatyczne, kruche mięso pieczone, któremu nie brakuje wilgotności. Tradycyjnie powinien być nadziewany musem chrzanowo-majonezowym, ale z powodzeniem może być też podawany samodzielnie jako zamiennik tradycyjnego schabowego. Z pewnością to danie jest warte grzechu, tym bardziej że niesamowicie prosto się je przygotowuje.

Wystarczą odpowiednie przyprawy, zamarynowanie mięsa i właściwy czas pieczenia. Schab po warszawsku wyjdzie kruchy i pełen smaku. Odkryj przepis, który będzie idealny zarówno na przyjęcie dla rodziny, jak i codzienny obiad.

Schab po warszawsku - przepis

Składniki:

  • kilogram schabu, najlepiej środkowego 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • łyżka majeranku 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • łyżeczka soli 
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 

Sposób wykonania:

Mięso umyj i dobrze wysusz papierowymi ręcznikami. Odetnij wszystkie błonki i ścięgna. W miseczce wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami na jednolitą pastę. Natrzyj nią mięso ze wszystkich stron. Schab przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na całą noc. 

Po tym czasie schab wyjmij i owiń szczelnie folią aluminiową. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Owinięty folią schab włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie do pieca. Piecz mięso przez ok. 80 minut. 

Po upieczeniu wyjmij całe naczynie i pozostaw mięso do ostygnięcia. Następnie je wyjmij i pokrój w plastry. Schab po warszawsku podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem sosu majonezowo-chrzanowego z siekanymi jajkami. Polany sosem własnym z pieczenia sprawdzi się też jako element niedzielnego obiadu. 

Co zrobić, żeby schab był miękki i soczysty?

Istnieje kilka prostych sposobów, które sprawią, że schab będzie idealnie miękki i pozostanie soczysty. Możesz - jeszcze przed pieczeniem czy gotowaniem - podsmażyć go chwilę na patelni. Mięso "zamknie się" i zachowa wszystkie soki wewnątrz. Świetnym sposobem na to, aby schab wyszedł bardzo aromatyczny, ale też miękki jest wcześniejsze zamarynowanie go w przyprawach i oliwie. Warto użyć też majonezu, mleka czy cebuli - wszystkie te składniki zmiękczają mięso, sprawiając, że staje się wyjątkowo kruche. 

Aby schab pozostał soczysty trzeba pilnować czasu jego pieczenia lub gotowania. Jeśli przesadzisz z obróbką termiczną, na pewno bardziej się wysuszy. Jeli niestety ci się to przydarzy, przygotuj sos, który doda potrawie wilgotności.

Źródło: terazgotuje.pl, kuron.com.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | danie główne