Reklama
Reklama

Ta sałatka będzie hitem podczas każdego grilla. Przepis Magdy Gessler

Sezon na grilla w pełni, dlatego nic dziwnego, że w weekendowym menu wielu z nas znajdują się dania z rusztu. Idealnym dodatkiem do karkówki, kiełbaski, czy szaszłyków będzie sałatka. Wykorzystaj przepis znanej restauratorki Magdy Gessler i koniecznie przygotuj wyborną sałatkę ziemniaczaną. Jest tak pyszna, że w mig zniknie z talerzy.

Sałatka niemiecka Magdy Gessler to danie inne niż wszystkie sałatki ziemniaczane. Kluczowe jest tu wykorzystanie bulionu, w którym mają być gotowane warzywa. Dzięki temu mają one inny i aromatyczny smak. Według Magdy Gessler ważny jest także czas odpoczynku sałatki, który powinien wynosić co najmniej 12 godzin. Dzięki temu wszystkie smaki doskonale się łączą i przechodzą między sobą. Z pewnością jest to potrawa, którą trzeba skosztować. Już nigdy nie przyrządzisz sałatki ziemniaczanej w inny sposób. 

Przepis na Sałatka niemiecka Magdy Gessler 

Jeśli chcesz przygotować sałakę niemiecką Magdy Gessler, będziesz potrzebować:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 1 łyżka kaparów, 
  • 3 gałązki szczypiorku, 
  • 1 łyżeczka siekanego koperku, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek. 

 Jak zrobić Sałatkę niemiecką Magdy Gessler? 

Do przygotowania tej sałatki możesz użyć bulionu ugotowanego na rosół. Jednocześnie przyrządzisz dwa dania, które wzajemnie wzmocnią swój smak. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze kawałki, jak do zwykłego przygotowywania obiadu. Ugotuj ziemniaki w bulionie - drobiowym lub warzywnym (w wersji wegańskiej). Możesz je potem wyłowić łyżką cedzakową lub od samego początku gotować ziemniaki na głębokim sitku. Po ugotowaniu ziemniaki wyjmij, pozwól na wyparowanie wody i ostudź. Przenieś je do miski sałatkowej. 

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki, razem z kaparami. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj. Wstaw danie do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Sałatkę niemiecką Magdy Gessler podawaj posypaną siekanymi koperkiem i szczypiorkiem. 

 

Źródło: Kuchenne Rewolucje, sezon 10, odcinek 9 

Zobacz też:

Zatrzyj na tarce, dodaj trochę mąki. Odchudzający omlet, który uzależnia

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki