Reklama
Reklama

Wszystkie koleżanki z pracy wzięły przepis. To tiramisu nie idzie w boczki

Będąc na diecie, najtrudniejszym zadaniem jest ograniczenie słodyczy i deserów. Ja znalazłam jednak na to sposób. Odkąd robię sobie te owsiankę a’la tiramisu, już nie ciągnie mnie do innych słodyczy. Wszystkie koleżanki z pracy wzięły ode mnie ten przepis i też się zajadają.

Płatki owsiane są niesamowicie uniwersalnym składnikiem. Można je przyrządzić na słodko, na słono, na ciepło, na zimno, ugotować, upiec. To, co nas ogranicza przy wykorzystaniu ich, to tylko nasza wyobraźnia. Ze względu na dietę szukałam sposobu na to, jak zatrzymać ciągłą chęć na słodycze i desery. Ten przepis wyjątkowo mi to ułatwił.

To tiramisu nie idzie w boczki. Włoski deser w fit wersji

Owsianka à la tiramisu to idealna propozycja dla fanów włoskiego deseru, którzy obecnie przebywają na diecie odchudzającej. Jedna mała porcja wystarczy, żeby zahamować chęć na niezdrowe słodycze. Do tego nasyca na długo i wspiera zrzucanie zbędnych kilogramów.

Do przygotowania jednej porcji owsiankowego tiramisu wykorzystasz:

  • 1 dojrzałego banana
  • 40 g płatków owsianych
  • 5 g ciemnego kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 g skyru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 espresso.

Dojrzałego banana rozgnieć na papkę. Do rondelka dodaj płatki owsianek, mleko, kakao, espresso oraz rozgniecionego banana. Całość zagotuj, aż owsianka nabierze gęstej konsystencji. Wtedy odstaw ją do przestygnięcia. W tym czasie posiekaj gorzką czekoladę.

Przygotuj szklany słoiczek lub niewielkie pudełko do zabierania jedzenia na wynos. W naczyniu ułóż kolejno: połowę chłodnej owsianki, gorzką czekoladę, połowę skyru waniliowego. Takimi warstwami przełóż deser jeszcze raz. Górę fit deseru obsyp kakao. Tak przygotowaną owsiankę a’la tiramisu można jeść od razu po przygotowaniu. Można też zrobić ją dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć z lodówki i zabrać na wynos do pracy lub szkoły.

Z czym jeszcze jeść owsiankę?

Sposobów na owsiankę jest wiele. Najbardziej klasycznym i takim, który przypadnie do gustu większości to połączenie owsianki z owocami. Tu kombinacji jest wiele. Warto wypróbować owsiankę z jabłkami i cynamonem, która na myśl przywodzi szarlotkę. Wiosną korzystajmy za to z sezonowych truskawek, borówek czy rabarbaru.

W takim połączeniu świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów, które nie tylko nadadzą wyjątkowy aromat, ale zarazem uzupełnią zdrowe tłuszcze. Aby owsianka była jeszcze bardziej odżywcza i syciła na jeszcze dłużej, warto ją wzbogacać wysokobiałkowymi produktami jak m.in. skyr.

Odważniejsi mogą też spróbować owsianek wytrawnych. Tu dobrze skomponują się warzywa takie jak marchewka, papryka, cukinia.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach

Solanka do ogórków według przepisu babci Jadzi. Nigdy nie są puste i miękkie

Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały

INTERIA.PL