Reklama
Reklama

Zagadkowa sałatka "Czego tu nie ma". Każdy znajdzie w niej coś dla siebie

Gdy tylko zobaczysz ją na stole, z pewnością zrobisz się głodny. Kolorowa, przyjemnie soczysta i pełna różnych składników. Sałatka "Czego tu nie ma" od razu zwraca na siebie uwagę. Proste produkty łączą się w niebanalną kompozycję, która zachwyci twoich gości.

Gdy zdradzisz gościom nazwę sałatki, na pewno będą się głowić, którego składnika brakuje w przekąsce. Już po pierwszym kęsie zrozumieją jednak, że przystawka zawiera wszystko to, co jest im potrzebne do prawdziwej kulinarnej uczty.

Czego nie ma w sałatce?

Okazuje się, że nazwa przekąski jest nieco przewrotna i wskazuje na niezwykłe bogactwo użytych produktów. W sałatce "Czego tu nie ma" faktycznie jest wszystko: warzywa, ser, mięso, nasiona. Choć wydawałoby się, że są to kompletnie różne od siebie i niepasujące składniki, to całość zaskakująco dobrze komponuje się strukturą, połączeniem smaków i zawartością składników odżywczych. Chrupiące nasiona dyni i brokuł z lekko kwaskowatą żurawiną, słonym serem i aromatyczną szynką są skąpane kremowym jogurtem naturalnym. Nic dodać, nic ująć. 

Sałatka "Czego tu nie ma" - przepis

Jak zrobić sałatkę "Czego tu nie ma"? Przepis jest naprawdę prosty - polega na przygotowaniu produktów i dressingu, który doda soczystości i smaku całości. 

Składniki:

  • główka brokułu 
  • 200 g sera żółtego 
  • 100 g szynki wędzonej 
  • czerwona papryka 
  • mała czerwona cebula 
  • garść suszonej żurawiny 
  • 3 łyżki pestek dyni 

Dressing: 

  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 

Opcjonalnie: 

  • sól do gotowania brokułu 

Sposób wykonania:

Brokuł podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Możesz od razu przełożyć je do miski sałatkowej, ale jeśli masz opory przed zjedzeniem go na surowo, możesz go obgotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut, do uzyskania pożądanej miękkości. Po ugotowaniu odcedź warzywo i dobrze osusz.

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w niewielką kostkę, razem z serem i szynką. Cebulę natomiast drobno poszatkuj. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą przyprawy z jogurtem naturalnym. Sosem zalej sałatkę. 

Sałatkę "Czego tu nie ma" wymieszaj i wstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno jako samodzielne danie lub dodatek do prostych obiadów. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | warzywa | przekąski | dodatki