Reklama
Reklama

Babcia nauczyła mnie, jak robić ogórki, żeby nie były puste w środku

Sezon na ogórki trwa, przez co na potęgę przygotowujemy domowe przetwory. Niestety czasami zdarza się, że pomimo dobrego przepisu, ogórki są miękkie i puste w środku. Może się okazać, że nie jest to wina danej receptury, a warzyw, które wykorzystaliśmy. Dlatego podpowiadamy, co mogło pójść nie tak, jeśli ogórki są nieapetyczne. Dowiedz się, co zrobić, aby mieć pewność, że domowe kiszone wyjdą pyszne i jędrne.

Ogórki kiszone to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do swojej diety. Domowe przetwory są pyszne, o ile wykonamy je z dobrych składników. Babcia pokazała mi, jakie ogórki wybierać, aby zawsze mieć pewność, że będą jędrne i pyszne. 

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Do zrobienia ogórków kiszonych nie potrzeba wybitnych umiejętności, ani drogich składników. Wykonanie ich jest szybkie i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z tego powodu wiele osób może być sfrustrowanych, jeśli ogórki wychodzą miękkie i puste w środku. Najczęstszą przyczyną tego zjawiska jest użycie zbyt dużych ogórków. Przerośnięte egzemplarze mają tendencję do gromadzenia w sobie płynu i szybko mogą robić się miękkie i nieapetyczne.

Innym powodem może być zbyt długie zwlekanie z przetworzeniem tych warzyw. Ogórki w dużej mierze składają się z wody, a wraz z upływem czasu więdną, tracą swoją masę i nie nadają się do zamykania w słoikach. Takich ogórków nie powinno się przetwarzać.

Ważne jest też, jakie ogórki kupiliśmy w sklepie czy na rynku. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ich kolor. Problemy mogą sprawiać ogórki o ciemnym kolorze skórki. Takie egzemplarze prawdopodobnie były uprawiane ze sporym dodatkiem nawozów sztucznych, które mogą wpływać na smak oraz strukturę kiszonych ogórków.

Zobacz także: Nie jadłam lepszych ogórków niż z przepisu mojej mamy. Robi najlepsze krokodylki pod słońcem

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Najprostszym sposobem na uniknięcie miękkich i pustych w środku ogórków kiszonych, jest kupienie świeżych i ładnych warzyw. Ogórki warto pozyskiwać ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierajmy drobne i jasne warzywa. To one są najlepsze do przetworów. Unikajmy za to ciemnych, uszkodzonych i przerośniętych ogórków. Nie dość, że będą wyglądać nieapetycznie, ich struktura może popsuć ich smak.

Ważny jest również sposób, w jaki kisimy ogórki. Powinny być one ściśle umieszczone w słoiku. Przed zamknięciem ich w przetworach ogórki warto porządnie wymoczyć w zimnej wodzie. Jest to doskonały sposób na zapewnienie im jędrności, ale także pozbycie się goryczy oraz resztek nawozów, które mogły pozostać po uprawie. Gotowe przetwory powinniśmy za to przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Światło również ma niebagatelny wpływ na jakość przetworów. Ograniczenie jego wpływu może pomóc w zachowaniu przetworów w dobrej kondycji przez dłuższy czas.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsze smarowidło do chleba jakie jadłam. Jako dip też świetnie się sprawdza

Wystarczy łyżeczka dziennie, by zahamować apetyt. Pomaga też na wysoki cukier i cholesterol

Kurczak smakuje wybornie, ale kawa z tą przyprawą to petarda. Smaczna i do tego odchudza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki