Reklama
Reklama

Gęsty, esencjonalny i pomaga na wysoki cholesterol. W sierpniu robię zapas soku

Owoce morwy czarnej to niedoceniany skarb, który już niedługo będzie gotowy do zbioru. Warto przekonać się do ich specyficznego smaku i przygotować z nich sok lub dżem. Będą wspierać nasze zdrowie nie tylko podczas okresu jesienno-zimowego. Odkryj właściwości morwy czarnej i poznaj prosty przepis na przepyszny sok.

Jakie właściwości mają owoce czarnej morwy?

Owoce morwy czarnej mają intensywny ciemnopurpurowy lub czarny kolor. Rzadko sadzi się ją w ogrodach, a częściej można spotkać ją przy drogach lub w parkach. Warto wiedzieć, że ma ona niezwykłe właściwości, którymi wesprzemy swój organizm.

Przede wszystkim warto wspomnieć o zawartości antyoksydantów, dzięki którym ma działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Owoce morwy czarnej ze względu na wysoką zawartość witaminy C wzmacniają układ odpornościowy i pomagają szybciej wyleczyć się z infekcji.

Niski indeks glikemiczny sprawia, że owoce mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność. Dodatkowym plusem jest to, że wykazują działanie stabilizujące poziom cukru we krwi.

Owoce morwy czarnej bogate są również w antocyjany, które ważne są dla układu krążenia. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, regulują ciśnienie krwi, a nawet obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Owoce morwy czarnej dojrzewają pod koniec sierpnia. Już niedługo będą gotowe do zbioru. Warto wybierać jedynie dojrzałe sztuki, ze względu na lepszy smak.

Zobacz także: Podkręca metabolizm, oczyszcza organizm. Robię jak tylko zaczyna się sezon na te owoce

Sok z czarnej morwy na cholesterol

Sok z morwy czarnej ma specyficzny smak i nie przypadnie do gustu każdemu. Warto jednak go stosować do picia oraz płukania jamy ustnej. Pomoże przy leczeniu stanów zapalnych. Dodatkowo zawartość żelaza sprawia, że wesprze organizm osób chorujących na anemię oraz kobiet, które cierpią na obfity okres. To również doskonały specyfik na okres jesienno-zimowy, kiedy mamy tendencję do łapania infekcji. Aby go przygotować, będziemy potrzebować:

  • 2 kg owoców czarnej morwy,
  • 1 kg cukru,
  • 750 ml wody.

Owoce dokładnie myjemy i przeglądamy. Do przygotowania soku pozostawiamy jedynie ładne i dojrzałe egzemplarze. Umieszczamy je w naczyniu, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc albo 12 godzin. Po tym czasie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 3 godziny. Kiedy sok ostygnie, odcedzamy go za pomocą gazy lub sitka i pozostały płyn ponownie gotujemy. Przelewamy gorący do butelek i porządnie zakręcamy. Kiedy ostygnie, przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu.

Zobacz także: Działa jak eliksir odmładzający i zbija cholesterol. Ten olej to kuchenny game changer

Co jeszcze można zrobić z czarnej morwy?

Morwa czarna to owoc, który idealnie nadaje się do przetworów. Można z niej przygotować pyszne dżemy, soki, nalewki oraz likiery. Niektórzy z dodatkiem tych owoców przygotowują nawet ciasta oraz desery. Jej wyjątkowy smak jest dość specyficzny, warto jednak dać mu szansę.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie znamy, więc nie kupujemy. Serce kocha ten owoc, to też roślinny zamiennik mięsa

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. „Woda kijankowa” podbija sieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory