Reklama
Reklama

Na niedzielny obiad często robię schab po morawsku. Sekretem jego smaku jest marynata

To kolejny pomysł na prosty obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Kotlety po morawsku są aromatyczne, miękkie oraz kruche i idealnie pasują do ziemniaków i surówki. Aby je przygotować, wystarczy zrobić prostą marynatę i rozgrzać piekarnik. Kotlety praktycznie robią się same. Poznaj ten prosty i pyszny sposób na niedzielny obiad i zachwyć swoich bliskich.

Schab po morawsku. Pyszny sposób na kotlety wieprzowe

Do przygotowania kotletów po morawsku będziemy potrzebować jedynie kilku składników, które są tanie i łatwo dostępne. Przepis wykorzystuje mięso wieprzowe, którego obróbka będzie niezwykle prosta. Ze względu na pieczenie kotletów nie trzeba będzie nawet rozbijać. Wystarczy, że natrzemy mięso marynatą i pozostawimy na godzinę.

Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa do brytfanki, zalanie go piwem i dodanie goździków. To właśnie ta piwna zalewa sprawia, że mięso po wyjęciu z piekarnika jest niezwykle miękkie oraz kruche. Dodatek przypraw z kolei zapewnia głęboki, aromatyczny posmak.

Kotlety po morawsku mają interesujący, lekko ostry smak oraz pyszną strukturę. Idealnie nadają się na niedzielny obiad. Wystarczy, że ugotujemy lub upieczemy ziemniaki oraz przygotujemy nasza ulubioną surówkę. Tyle wystarczy, aby zachwycić swoich bliskich tą potrawą.

Zobacz także: W promocji kupuję większą ilość. Sałatka z tym serem i czerwoną pomarańczą pomaga zrzucić wagę

Jak przygotować schab po morawsku? Z czym najlepiej smakuje?

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 200 ml piwa,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 goździki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyj i ponacinaj brzegi, aby nie odkształciły się podczas pieczenia. Natrzyj solą oraz pieprzem z dwóch stron.

W naczyniu wymieszaj olej, musztardę, czosnek, słodką paprykę i szczyptę pieprzu. Zanurz w marynacie mięso i porządnie natrzyj nią kawałki. Pozostaw mięso do marynowania na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wyciągnij kotlety z naczynia, obtocz w mące pszennej i odłóż na deskę.

Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie smaż na nim kotlety z obu stron do momentu, aż będą przyrumienione. Następnie wlej piwo oraz dodaj goździki. Całość zagotuj. Następnie przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez ok. godzinę, do momentu, aż mięso będzie miękkie i chrupiące.

Kotlety najlepiej smakują w połączeniu z ziemniakami oraz surówką. Właśnie dlatego idealnie pasują do tradycyjnego rodzinnego obiadu. Warto podawać je z pieczonymi ziemniakami, purée lub z kaszą. Pasują do nich wszystkie klasyczne surówki, szczególnie te z kapusty.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | obiad