Reklama
Reklama

Nie wiesz, jakie danie zrobić na jutrzejszy obiad? Wypróbuj przepis na kotlety Aloha

Dodanie słodkiego akcentu do wytrawnych dań, może świetnie urozmaicić twoje codzienne posiłki. Doskonałym przykładem takiej potrawy są kotlety Aloha. Banalnie proste w przygotowaniu, soczyste, słodko-słone i zachwycające smakiem. Ciągnący się ser sprawi, że posmakują nawet najmłodszym domownikom. Koniecznie przygotuj je na obiad.

Dla fanów klasycznych potraw z domieszką hawajskich smaków mamy kotlety Aloha. To połączenie klasycznych sznycli z piersi kurczaka, słodkiego ananasa i słonego sera żółtego. Dzięki ananasowi kotlety wychodzą soczyste, o delikatnie słodkawym akcencie, a żółty ser dostarcza fantastycznej kremowości. Danie możesz podawać z lekkimi sałatkami, duszonymi warzywami, puree ziemniaczanym lub ryżem ugotowanym na sypko.  

Sprawdź także:Na grilla, lunch lub szybką kolację. Oto sałatka kebsik

Przepis na kotlety Aloha

Do zrobienia kotletów, potrzebne będzie oczywiście dobrej jakości mięso, w tym przypadku piersi kurczaka. Przygotuj także ser żółty, ananasa oraz, składniki potrzebne do panierowania filetów.  

Składniki:

  • 200 g ananasa z puszki, 
  • 500 g fileta z kurczaka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g żółtego sera w plasterkach, 
  • 2 jaja, 
  • 4 łyżki bułki tartej, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • olej i masło do smażenia. 

Jak zrobić kotlety Aloha? 

Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kotlety. Każdy z kawałków ułóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i lekko ubij tłuczkiem (z każdej strony). Następnie natrzyj solą i czarnym pieprzem, odłóż na bok.  

Do miseczki lub głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep widelcem, do kolejnej wsyp mąkę, a do ostatniej bułkę tartą. Panieruj sznycle najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelnię wlej olej z łyżką masła i mocno rozgrzej. Smaż kotlety na średnim ogniu, aby stały się złociste - ok. 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety odłóż na talerz, przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlej odrobinę oleju. Na wierzchu sznycli połóż pokrojone w kawałki fragmenty ananasa oraz plasterek sera. Przykryj patelnię pokrywą i trzymaj na ogniu, aż ser się rozpuści (ok. 3-4 minuty). Równie dobrze możesz rozłożyć kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec je w piekarniku (180°C przez ok. 3-5 minut). 

Gotowe kotlety Aloha wykładaj na talerze, ułóż ulubione dodatki i podawaj na gorąco. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe