Reklama
Reklama

Na grilla, lunch lub szybką kolację. Oto sałatka kebsik

Lubisz fast-foody, jednak na co dzień starasz się je ograniczać, na rzecz zdrowych, pełnowartościowych, domowych posiłków? Jeśli tak, sałatka kebsik idealnie wpisze się w twój jadłospis. Nie brakuje tu aromatycznej piersi z kurczaka, kolorowych warzyw, papryki, pomidorów, sałaty i ogórków. Będzie zdrowo, prosto i pysznie.

Sałatka kebsik to ciekawa propozycja samodzielnej przekąski, lunchu czy kolacji. Świetnie sprawdzi się też na wszystkiego rodzaju imprezach czy grillach. Jest trochę inspirowane kuchnią turecką, trochę meksykańską, ale nie mogło zabraknąć oczywiście naszych rodzimych ogórków kiszonych! 

Sprawdź także: Znasz przepis na sałatkę Wenus? Letnie składniki i szmaragdowy sos

Przepis na sałatkę kebsik 

Mięso: 

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 50 g nachosów, 
  • ½ żółtej cebuli, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ¼ łyżeczki chili, 
  • ¼ łyżeczki kminku, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ½ łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • ¼ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, 
  • ½ łyżeczki soli.

Pozostałe składniki: 

  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 proc.,
  • 100 g ogórka kiszonego, 
  • 50 g sałaty lodowej, 
  • ½ papryki czerwonej, 
  • ½ papryki zielonej, 
  • ½ papryki żółtej, 
  • 100 g pomidorków koktajlowych, 
  • 1 garść rukoli/roszponki, 
  • ½ czerwonej cebuli. 

Dodatkowo: 

  • 1 łyżka oliwy do smażenia.

 Jak zrobić sałatkę kebsik? 

Przygotuj mięso. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż ją do miski. Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy i oliwę z oliwek. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. 

W międzyczasie nachosy bardzo drobno zgnieć na okruchy - za pomocą tłuczka, moździerza lub robota kuchennego. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Połowę kawałków kurczaka przenieś do okruchów nachosów. Pokryj je panierką, mocno dociskając, a następnie przenieś na rozgrzany tłuszcz. Smaż do zezłocenia przez kilka minut. Całość odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Następnie na patelnię przenieś kurczaka bez panierki i także go usmaż przez kilka minut. Odłóż na osobny talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. 

Przygotuj sałatkę. Wszystkie składniki warzywne pokrój w kostkę, z wyłączeniem pomidorków - te przekrój na pół. 

W głębokiej misce sałatkowej układaj warstwami: ogórki kiszone, połowę sałaty lodowej, połowę śmietany, całą paprykę, kurczaka bez panierki, połowę pomidorków, kurczaka w panierce, połowę śmietany i połowę sałaty lodowej. 

Na wierzchu sałatki kebsik rozłóż mieszankę roszponki i rukoli. Posyp ją cebulą pokrojoną w cienkie piórka, a na to połóż pozostałe pomidorki koktajlowe. 

Całość podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki