Reklama
Reklama

Placki z tego, co w lodówce. Najlepszy sposób na wykorzystanie resztek

Placki z tego, co w lodówce pozwolą ci się pozbyć resztek warzyw. Zostało ci trochę cukinii, cebuli, marchewki i ziemniaków? Z takiego połączenia możesz przygotować pyszne i tanie danie dla całej rodziny.

Od lat w polskiej kuchni promuje się ideę niewyrzucania jedzenia. Już nasze babcie zachęcały nas do wyjadania obiadu do ostatniego kęsa, aby nic się nie zmarnowało. Gdy więc w swojej kuchni znajdziesz ostatnie sztuki warzyw i nie chcesz czekać, żeby się zepsuły, przygotuj bardzo proste i tanie danie. Placki z tego, co w lodówce to świetny sposób na wykorzystanie zalegających resztek. 

Placki z tego, co w lodówce - przepis

Do przygotowania prostych placuszków wystarczą ci łatwo dostępne produkty. Potrawa składa się z warzyw, jajka, mąki i przypraw, które podkręcą jej smak. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • marchewka, 
  • cebula, 
  • mała cukinia, 
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej proszkowanej, 
  • świeża natka pietruszki (mogą być inne zioła), 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Tak samo zrób z marchewką i cukinią. Całość przełóż do miski. Posyp solidnie solą i zostaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej zgromadzony płyn. Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do miski. Wbij jajko, wsyp mąkę i dopraw świeżymi ziołami. Dopieprz warzywa. Wymieszaj masę. 

Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Powinny zrobić się złote na zewnątrz. Podawaj z ketchupem. 

Pomysły na inne placki warzywne

Takie warzywne placuszki możesz podać na przekąskę, obiad lub kolację. Nie muszą być przygotowane z cukinii, cebuli, ziemniaków i marchwi. Możesz postawić też na słodkie bataty czy zdrowe buraki lub kapustę. Placuszki warzywne świetnie przyrządza się też z kalafiora, brokuła, szpinaku, zielonego groszku czy dyni. Wybór jest naprawdę ogromny, dlatego w twojej kuchni nigdy nie zapanuje nuda.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | warzywa