Reklama
Reklama

Nie dodaję już mąki do placków z cukinii. Z tym dodatkiem wychodzą chrupiące i puchate

Warzywa smakują teraz najlepiej. Jeśli brakuje ci pomysłu na letni obiad, podpowiadamy, w jaki sposób możesz przygotować pyszne placki z cukinii. Ich zaletą jest nie tylko to, że robi się je ekstremalnie szybko, ale również to, że są bardzo zdrowe. Do tego przepisu nie będziesz nawet potrzebować mąki. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować miękkie i pyszne placuszki.

Placki z cukinii to proste i pyszne danie, które sprawdzi się jako letni obiad, przekąska czy nawet drugie śniadanie. Dzięki wysokiej jakości składnikom będziesz mieć pewność, że są zdrowe.

Chrupiące placki z cukinią bez mąki

Placki z cukinii to świetny pomysł na obiad. Są lekkie, chrupiące i zasmakują nawet najbardziej wybrednym osobom. Warto pamiętać, że są również całkiem zdrowe. Dzięki jajkom dostarczają nam białka, a zawarte w cukinii składniki odżywcze wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Jedyny problem pojawia się, kiedy zastanawiamy się, czym można zagęścić masę. Wiele osób wybiera do tego mąkę, która może negatywnie wpływać na nasz organizm oraz pogorszyć smak placków.

Właśnie dlatego proponujemy rozwiązanie, dzięki któremu nie będziemy musieli jej używać. Zamiast mąki polecamy do masy na placki wrzucić płatki owsiane. Sprawdzą się zarówno górskie, jak i błyskawiczne. Dzięki nim dodamy potrawie sporej dawki błonnika oraz jeszcze więcej białka. Płatki owsiane sprawią również, że placki będą pysznie chrupkie.

Ten przepis na placki będzie odpowiedni również dla osób, które unikają glutenu. Zanim jednak wrzucimy do masy płatki owsiane, upewnijmy się, że jest to produkt bezglutenowy. Pomimo tego, że płatki owsiane nie zawierają glutenu, często w wyniku produkcji i zanieczyszczeń krzyżowych, mogą zawierać jego ślady.

Zobacz także: Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

Przepis na placki z cukinii bez mąki. Z czym je podawać?

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki, koperek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy ze skórki i również trzemy ja na dużych oczkach. Przekładamy warzywa do miski, solimy i dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka lub kilkanaście minut, aby płatki mogły napęcznieć.

Po tym czasie dodajemy do miski jajka, przyprawy oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce masy. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i podajemy je z łyżką śmietany lub domowym czosnkowym sosem. Można również przygotować do nich prostą sałatkę, dzięki której obiad będzie bogatszy w cenne witaminy i minerały.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki