Reklama
Reklama

Sycące danie jak z żeliwnego gara. Wypróbuj przepis na kociołek Hultajski

Lato to idealny czas na przygotowanie prażonek, pieczonek, czy duszonek z żeliwnego kociołka. Jeżeli jednak, nie masz takiego sprzętu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie zrobić w domowej kuchni. Kociołek Hultajski to pyszne i bardzo sycące danie, które zrobić z łatwo dostępnych składników.


Kociołek Hultajski nie wymaga ani dużego doświadczenia w kuchni, ani precyzyjnego przygotowywania. Wystarczy, że pokroisz składniki, obsmażysz je i pozostawisz pod przykryciem, aby zmiękły.  

Sprawdź także: Tanie składniki, banalnie proste wykonanie. Oto obiad starego kawalera

Przepis na kociołek Hultajski 

Składniki potrzebne do przygotowania kociołka Hultajskiego znajdziesz, w każdym sklepie. Podstawą jest oczywiście duża ilość ziemniaków, nie brakuje również mięsa z szynki, marchewki i cebuli. Kluczowe są także przyprawy, to one nadadzą daniu niepowtarzalnego aromatu, do kociołka dorzuć rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie, nie zapomnij również dobrze dosolić całości. Przygotuj: 

  • 800 g ziemniaków, 
  • 500 g szynki wieprzowej, 
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula, 
  • 300 ml bulionu, 
  • pół łyżeczki rozmarynu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc., 
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oleju.

Jak zrobić kociołek Hultajski? 

Szynkę wieprzową pokrój na małe kawałki. Posól i popieprz z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso w taki sposób, aby zrobiło się rumiane z każdej strony. Przełóż je do średniej wielkości garnka.   

Marchewki obierz, posiekaj w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Zeszklij na pozostałym oleju na patelni. Przełóż do mięsa. Zalej całość bulionem i zagotuj. Zostaw tak na 5 minut. Wtedy obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującego się kociołka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zostaw na średnim ogniu pod przykryciem aż ziemniaki zrobią się miękkie.  

Po około 20 minutach dodaj rozmaryn. W małej misce wymieszaj śmietankę z musztardą i mąką ziemniaczaną. Wlej do garnka. Zagotuj.  

 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe