Tanie składniki, banalnie proste wykonanie. Oto obiad starego kawalera
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie lubią spędzać w kuchni wielu godzin na gotowaniu, przepis obiad starego kawalera będzie idealny dla ciebie. Danie jest niezwykle sycące, zawiera nieskomplikowane składniki, które kupisz, w każdym sklepie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet największy kulinarny laik.
Obiad starego kawalera to dowód na to, że w lodówce nic nie musi się marnować. Wystarczą proste składniki i aromatyczne zioła, aby stworzyć danie na jednej patelni. Potrawę zrobisz bez brudzenia wielu naczyń. Choć nazwa dania sugeruje, że skierowane jest jedynie do starych kawalerów, bez obaw, podsmażane ziemniaczki z boczkiem i świeżymi ziołami zasmakują każdemu.
To jedno z tych dań, z którym możesz dowolnie eksperymentować, dodając lub pomijając składniki. Do obiadu starego kawalera możesz dorzucić także swoje ulubione warzywa, będzie pasować tu papryka, czosnek, cukinia, czy pieczarki, wszystko zależy od twoich preferencji. Jeśli chcesz, aby potrawa była jeszcze bardziej sycąca możesz posypać ją startym żółtym serem.
Do przygotowania podstawowej wersji dania, będziesz potrzebować:
- 300 g ziemniaków ugotowanych (np. z poprzedniego obiadu),
- 100 g boczku wędzonego surowego albo szynki,
- 1 jajko,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 cebula czerwona,
- kilka gałązek natki pietruszki świeżej,
- kilka gałązek szczypiorku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Ugotowane ziemniaki podziel na małe kawałki. Boczek albo szynkę pokrój drobno. Cebulę obierz i również rozdrobnij. Posiekaj też natkę pietruszki i szczypiorek.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj ziemniaki, boczek lub szynkę oraz cebulę. Smaż całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz teraz moc palnika do minimum. Wbij na środek jajko i energicznie mieszaj. Po chwili dodaj śmietankę, dalej mieszając. Dopraw na koniec danie świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych