Reklama
Reklama

Tani obiad bez mięsa. Chrupiące kotleciki z aromatycznym sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to szybki i pyszny pomysł na udany obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu gospodyniom, które cenią sobie budżetowe i sycące propozycje potraw. W daniu rozsmakują się zarówno ci starsi, jak i najmłodsi domownicy. Kotleciki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, ich smak podkręca aromatyczny sos pieczarkowy.

Coraz więcej mówi się o tym, aby ograniczać spożywanie mięsa. Świetną alternatywą dla klasycznych kotletów, są te przygotowywane w wersji warzywnej. Możesz wyczarować je z przeróżnych składników, fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, a nawet kaszy. Bazą poniższego przepisu będą jednak ziemniaki w połączeniu z podsmażoną cebulą oraz porządną szczyptą pieprzu, wychodzą doskonale. Zwieńczeniem dania będzie aromatyczny sos pieczarkowy, z dodatkiem białego wina i słodkiej śmietanki. Jeśli raz przygotujesz kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, z pewnością często będziesz odtwarzał ten przepis. 

Sprawdź także: Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej

Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 

Do kotletów ziemniaczanych zaserwuj sos pieczarkowy. Możesz dodatkowo posypać je tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. 

Kotlety: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 1 mała cebula, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos pieczarkowy: 

  • 200 g pieczarek, 
  • 1 duża cebula, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 40 g masła, 
  • 200 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia,
  • sól do gotowania ziemniaków. 

 Jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

Przygotuj kotlety. Ziemniaki obierz i przekrój na połówki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Wodę ostrożnie odcedź, pozostawiając na dnie ok. 1 cm. Bulwy rozgnieć z dodatkiem mąki i przypraw. Odstaw do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Formuj kotleciki i odkładaj je na talerz. Na patelni rozgrzej olej, by całe dno było dobrze pokryte tłuszczem. Kotlety ziemniaczane smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. 

Przygotuj sos. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia, a następnie dołóż pieczarki. Wszystko smaż razem do odparowania wody i lekkiego zrumienienia grzybów. Wlej białe wino i kontynuuj smażenie do zredukowania. 

Posyp grzyby mąką i wymieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wymieszaj i trzymaj na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej przygotowane wcześniej kotlety. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 


Źródła terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe