Reklama
Reklama

Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej

Klasyczne naleśniki czy racuchy to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Jeżeli jednak klasyczne przepisy nieco ci się znudziły, możesz przygotować bananowe placuszki Piraci z Karaibów. Danie jest proste, sycące i na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom.

W klasycznym przepisie na karaibskie placki bazą dania są plantany, czyli warzywne banany, które świetnie sprawdzają się do gotowania. Owoce te są większe, charakteryzuje je zielony kolor. Z powodzeniem możesz je jednak zastąpić zwykłymi bananami, które dostępne są w każdym sklepie. Jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie lub przekąskę, koniecznie zapoznaj się z przepisem na placuszki Piraci z Karaibów.  

Sprawdź także: Nie z ziemniaków i nie z cukinii. Wyśmienite placki robię z zapomnianego warzywa

Banan zamknięty w cieście - pyszna przekąska

Najważniejszym składnikiem placuszków Piraci z Karaibów są banany. To bardzo zdrowe owoce, przede wszystkim są świetnym źródłem węglowodanów. Szybko dodadzą ci energii, a w dodatku są lekkostrawne, dlatego będą dobrym wyborem dla osób, które uprawiają sport. Możesz zjeść je przed lub po treningu. Banany zawierają także błonnik, który poprawia trawienie, co więcej owoce te uważane są także za naturalny prebiotyk, który wspiera mikroflorę jelitową.

Banany są także świetnym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, żelaza, które pomaga zapobiegać anemii, oraz magnezu, który wspiera układ nerwowy, krążenia, oraz mięśniowy. Wykazują także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Dodatkowo, banany pomagają zobojętnić kwas żołądkowy, dlatego przypisuje im się działanie przeciwwrzodowe. Jedzenie ich pomaga także poradzić sobie z uciążliwą zgagą. Nie wszyscy wiedzą o tym, że banany mogą wpłynąć na poprawę nastroju, zawierają tryptofan, który przekształcany jest na serotoniną, czyli "hormon szczęścia".

Placuszki Piraci z Karaibów - przepis

Warto pamiętać, że bananowe placuszki w większości składają się z węglowodanów. Jeżeli chcesz zaserwować rodzinie pełnowartościowy posiłek, zadbaj o to, aby podać je z dodatkiem jogurtu lub chudego twarożku, które dostarczą białka. Pysznie smakować będą również z jogurtowym dressingiem. Nie zapomnij o źródle zdrowych tłuszczów, może być to, np. masło orzechowe lub wiórki kokosowe. W placuszkach Piraci z Karaibów nie ma glutenu, dlatego bez obaw mogą zajadać je osoby, które borykają się z jego nietolerancją.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 150 g mąki kokosowej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżki gałki muszkatołowe,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło lub olej roślinny do smażenia,
  • ulubione dodatki: jogurt, wiórki kokosowe, świeże owoce, orzechy.

Do miski wrzuć dwa banany, dodaj mąkę, mleko, jajko, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cukier. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Jednego banana pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło lub olej, wylej porcje ciasta, na środek ułóż plasterek banana i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Powtarzaj czynność, aż do skończenia masy. Gotowe placki wyłóż na talerz, podawaj z jogurtem, ulubionymi owocami, orzechami lub wiórkami.

Możesz także zrobić jogurtowy dressing, wystarczy, że w zmiksujesz jogurt naturalny z łyżką miodu (może być także erytrytol lub ksylitol), sokiem z limonki, startą skórką z limonki oraz wiórkami kokosowymi.

Źródła: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania