Reklama
Reklama

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

Wszyscy, którzy mieli okazję spędzać wakacje u babci na wsi, na pewno pamiętają jej patenty na użycie przeróżnych roślin z domowego ogródka. Zioła świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw, na przykład zup, czy sałatek. Można także wykorzystać ich lecznicze właściwości, przygotowując przeróżne mikstury i napary. Dziś przyjrzymy się józefkowi. Sprawdzimy, jakie właściwości ma hyzyp lekarski, oraz jak wykorzystać w kuchni?


Hyzyp lekarski to roślina ozdobna należąca do rodziny jasnotowatych, rośnie zarówno w Azji, Afryce, jak i w Europie, między innymi na terenach basenu Morza Śródziemnego. Z powodzeniem można wysiać ją także we własnym ogrodzie. Przeważnie osiąga wysokość od 20 do 30 centymetrów, ma cienką łodygę wzniesioną ku górze, oraz najczęściej niebiesko-fioletowe, różowe lub białe kwiaty. Roślina nazywana jest także józefkiem, hizopem, oraz izapem lekarskim, od dawna wykorzystywana jest w ziołolecznictwie.

Sprawdź także: Herbata na szybką przemianę materii i spalanie tłuszczu. Robię ją z młodych listków

Józefek, czyli hyzop lekarski

Jakie właściwości ma hyzop lekarski? Prozdrowotne działanie tej rośliny było znane już w czasach starożytnych, wykorzystywał je między innymi grecki lekarz Hipokrates. Cenne wartości mają zarówno kwiaty, łodyga oraz liście, obecne są w nich olejek eteryczny fitosterole, garbniki, sole mineralne oraz flawonoidy.

Roślina ta będzie pomocna także przy dolegliwościach żołądkowych. Korzystnie działa na trawienie, a także dzięki właściwościom wiatropędnym pomaga pozbyć się wzdęć i gazów. Będzie także pomocna przy biegunce, bolesnych skurczach brzucha, pomaga także dbać o zdrowie jelit. Co więcej, wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, a także wspiera proces utraty zbędnych kilogramów.

Józefek korzystnie działa również na układ nerwowy, redukuje stres, wykazuje działanie uspokajające i odprężające. Polecany jest także osobom, które cierpią na artretyzm i reumatyzm.

Hyzop lekarski to roślina, którą warto wykorzystać podczas przeziębienia i grypy, w tym dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi, między innymi pomaga pozbyć się kaszlu i bólu gardła. Dzięki właściwościom wykrztuśnym przyspiesza usuwanie zalegającej wydzieliny.

Hyzyp lekarski w kuchni

Józefek ma przyjemny smak i aromat, dlatego można wykorzystać go podczas przygotowywania potraw. Roślinę wykorzystuje się powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Hyzypem lekarski mmożna przyprawiać dania z roślin strączkowych i kapusty, dzięki czemu będą się lepiej trawić. Można dodać go również do mięs, na przykład dziczyzny, czy pasztetów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do past kanapkowych, sałatek, ryb i dań z ziemniaków.

Kiedy zbierać i jak przechowywać hyzop? Józefka można zbierać w okresie od czerwca do września, najlepiej wybrać do tego suchy i słoneczny dzień. Zebrane rośliny należy wysuszyć w przewiewnym miejscu, rozkładając je na papierze. Z takiego suszu można zrobić prozdrowotny napar.

Wystarczy łyżeczkę suszu zalać szklanką wody, odstawić na ok. 10 minut do zaparzenia i wypić raz dziennie. Przeciwwskazaniem do picia naparu jest ciąża i alergie pokarmowe.

Źródła: enel.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy