Reklama
Reklama

Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu

Szukasz pomysłu na wspólne spędzenia czasu z najmłodszymi? Zaproponuj im wspólne przygotowywanie domowych słodkości, formowanie ich z użyciem czekolady i orzechów może być świetną frajdą. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia, dlatego nie czekaj i zabierz się za domowe ferrero rocher. Wszystkie łasuchy będą zachwycone.

Uwielbiasz czekoladki z orzechami? Często je kupujesz? Przygotuj domowe Ferrero Rocher samodzielnie i ciesz się z pysznych słodkości. Masę przygotujesz ze słodkiej śmietanki, czekolady mlecznej i kremu orzechowo-kakaowego. Wierzch słodyczy oblej mleczną czekoladą z dodatkiem orzechów laskowych, po wystygnięciu zastygną i utworzą chrupiącą skorupkę. Obiecujemy, będzie przepysznie. 

Sprawdź także: Nie kupuj, zrób w domu. Bazą deseru jest bardzo tani składnik

Przepis na domowe Ferrero Recher

Nie wszyscy wiedzą, że te słodkie czekoladki pochodzą z Włoch. Z tym przepisem, możesz zrobić je we własnej kuchni. 

Masa czekoladowo-orzechowa: 

  • 90 g kremu czekoladowego (np. nutella), 
  • 70 g śmietanki 36 proc., 
  • 60 g czekolady mlecznej, 
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 15-20 orzechów laskowych. 

Dodatkowo: 

  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 g orzechów laskowych. 

Jak zrobić domowe Ferrero Recher?

Przygotuj najpierw czekoladowo-orzechową masę. Zarówno krem, jak i posiekaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzej delikatnie, aby się zrobiła rozpuszczona masa. W drugim małym rondelku podgrzej śmietanę aż do wrzenia. Wtedy dodaj przygotowaną wcześniej masę i wymieszaj. Nie podgrzewaj. Dodaj masło i krótko wymieszaj aż do połączenia składników. Przełóż całość do miski i umieść w lodówce na około godzinę. 

W tym czasie garść orzechów upraż na suchej patelni albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut aż będą lekko przypieczone. 

Wyciągnij masę czekoladową, przełóż do rękawa i wyciśnij z niego około 15-18 małych części, obtaczając dokładnie każdy orzech laskowy. Kształt nie ma znaczenia. Przełóż do lodówki, dość ostrożnie, każdy kawałek osobno. Schładzaj około godziny. 

Po tym czasie z wyciśniętej masy i orzecha uformuj kulki. Ponownie przełóż do schłodzenia na 2 godziny. 

Teraz przygotuj warstwę zewnętrzną. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. Posiekaj drobno orzechy laskowe. Wyciągnij mocno schłodzone kulki z lodówki, a następnie pokryj je roztopioną czekoladą i obtocz w orzechach laskowych. Zostaw aż warstwa zaschnie.  

Przed podaniem możesz schłodzić domowe ferrero rocher w lodówce przez około 15 minut.  

Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery