Reklama
Reklama

Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane

Książulo i Wojek to popularni youtuberzy, którzy na swoich kanałach komentują ofertę gastronomiczną polskich restauracji. W ostatnim odcinku postanowili usmażyć idealne placki ziemniaczane. Wojek ma na nie kilka patentów, które znają tylko doświadczeni kucharze.

Książulo i Wojek to twórcy internetowi, którzy zmieniają życie restauratorów, zupełnie jak Magda Gessler. Wcale jednak nie przeprowadzają rewolucji - wystarczy, że pojawią się w lokalu i zarekomendują jego ofertę gastronomiczną. Po kilku dniach popularność danego miejsca rośnie, a wszystko wyłącznie dzięki wizycie youtuberów. 

Książulo i Wojek gotują pod chmurką

Ostatnio, na kanale Wojka, pojawiają się nagrania kulinarne, z przepisami na pyszne dania. Gotuje on pod chmurką, rozstawiając kuchnię polową - zupełnie jak Robert Makłowicz. W najnowszym odcinku youtuber postanowił przygotować placki ziemniaczane na dwa sposoby. W drugiej recepturze wykorzystał gotowane ziemniaki (z poprzedniego dnia), z których przyrządził miękkie placuszki z dodatkiem szczypiorku.

Furorę zrobił jednak przepis na tradycyjne placuszki jak od babuni. Wyszły chrupiące, brązowe i bez nadmiaru tłuszczu. Wojek dał je do przetestowania Książulowi, który uwielbia jeść je na słodko - z cukrem i śmietaną. Podczas przygotowań zdradził też kilka patentów, które sprawiły, że placki ziemniaczane smakowały jak te z dzieciństwa.

Placuszek jak od babuni

Jak zrobić placki ziemniaczane Wojka? Musisz przygotować niezbędne składniki, czyli ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, jajko, sól i pieprz. Do smażenia przyda się jeszcze olej, a do podania - śmietana i cukier. Metodą Wojka na chrupiące i idealnie wysmażone placuszki jest utarcie ziemniaków częściowo na grubych, a częściowo na małych oczkach. Co więcej, odsącza on z warzyw cały płyn, ale do masy dodaje odkładającą się na dnie skrobię. To właśnie ona odpowiada za idealną konsystencję i kształt dania. Aby podkręcić smak potrawy, youtuber dodaje też ząbek czosnku. Te proste triki sprawiają, że placuszki wychodzą zupełnie jak te od babci.

Składniki (na 4 większe placki lub 6 mniejszych):

  • pół kilograma ziemniaków (z dużą zawartością skrobi, np. sałatkowe),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • jajko,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 2 łyżki śmietany do podania,
  • cukier do posypania.

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i dokładnie oczyść. Połowę (250 g) zetrzyj na tarce na grubych oczkach (na wiórki), a drugą połowę na małych oczkach (na papkę). Obierz cebulę i czosnek, zetrzyj na małych oczkach tarki. Wymieszaj. Przełóż masę na sitko i ułóż je nad miską lub garnkiem. Odstaw na 15 minut, aby odsączyć warzywa.

Po upływie tego czasu dociśnij masę ziemniaczaną łyżką, aby usunąć nadmiar płynu. Przełóż ją do miski. Płyn spod ziemniaków delikatnie odlej, ale zostawiając gęstszą skrobię, która osiadła na dnie. Przełóż ją do miski z masą ziemniaczaną. Wsyp kopiatą łyżkę mąki, posól i popieprz według uznania. Wbij jajko i wymieszaj wszystko do połączenia składników.

Na głębokiej patelni rozgrzej dużą porcję oleju. Gdy tłuszcz już będzie bardzo gorący, łyżką nałóż masę, rozpłaszczając ją na niezbyt grube placki. Smaż, a gdy brzegi się zezłocą, przełóż placki na drugą stronę. Zdejmij z patelni, gdy placki będą brązowe. Połóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru oleju. Serwuj na talerzu, udekoruj śmietaną i cukrem.

Od koleżanki, która mieszka w Helsinkach, dostałam przepis na pierogi karelskie. Smakują wybornie

Źródło: terazgotuje.pl, youtube.com/@BIGWOJEK

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | ziemniaki | dania główne | kuchnia polska