Reklama
Reklama

Nie kupuj, zrób w domu. Bazą deseru jest bardzo tani składnik

Wszystkich wielbicieli chałwy, z pewnością zaskoczy fakt, że podstawą indyjskiej chałwy jest marchew gotowana na mleku. Najbardziej popularna jest jednak chałwa grecka i turecka, gdzie wykonuje się ją z sezamu. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić chałwę z nietypowego składniki, czyli kaszy manny.

Chałwa z kaszy manny to wyjątkowy deser, który łączy w sobie słodycz syropu cukrowego z charakterystycznym smakiem prażonych migdałów i kuwertury. Dwukolorowa, marmurkowa struktura nadaje jej nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również różnorodność smaków, które zaskakują przy każdym kęsie. Wzbogacisz deser w ciekawy sposób, dodając do niego ulubione orzechy lub całe migdały. Chałwę pokrój na plasterki i podawaj na zimno jako dodatek do popołudniowe kawy czy herbaty. 

Sprawdź także: Na twoim kuchennym blacie leżą bardzo dojrzałe banany? Zrób z nich najlepszy chlebek bananowy

Przepis na chałwę z kaszy manny  

Zanim zabierzesz się za zrobienie deseru, zaopatrz się w keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do przygotowania smakołyku, będziesz potrzebować: 

  • 300 g kaszy manny, 
  • 150 ml oliwy lub oleju o neutralnym/orzechowym smaku, 
  • 50 g prażonych migdałów bez skórki, 
  • 100 g ciemnej kuwertury lub gorzkiej czekolady.

Syrop: 

  • 400 g cukru, 
  • 1 l wody, 
  • 1 plasterek pomarańczy - opcjonalnie, 
  • 1 laska cynamonu. 

Jak zrobić chałwę z kaszy manny? 

Wszystkie składniki na syrop umieść w rondelku. Dodanie plasterka pomarańczy i laski cynamonu nie jest obowiązkowe, ale dzięki temu uzyskasz intensywniejszy smak chałwy. Podgrzewaj zawartość garnka, mieszając od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Zagotuj, następnie zdejmij z ognia i odstaw. 

Migdały przelej wrzątkiem, a następnie zdejmij brązową skórkę. Upraż migdały na suchej patelni, a potem zmiel w młynku do kawy lub robocie kuchennym na piasek. Do większego garnka wlej oliwę i wsyp kaszę manną. Włącz mały ogień pod garnkiem i gotuj, mieszając, aż masa ściemnieje. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Możesz dosypać szczyptę cynamonu, jeśli lubisz jego smak. Zdejmij garnek z ognia i ustaw na żaroodpornej powierzchni. Cienką strużką wlewaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj składniki. Tę czynność należy wykonać poza włączonym ogniem, aby wlewający syrop nie pryskał. Ponownie ustaw garnek na małym ogniu i mieszając, podgrzewaj, aż mieszanina stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. 

Połowę masy chałwowej przełóż do drugiego garnka i dodaj posiekaną kuwerturę. Wymieszaj, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.  

Foremkę keksówkę (30x11 cm) wysmaruj masłem. Dodatkowo możesz wyłożyć arkuszami folii spożywczej. Część jasnej masy wyłóż na dno foremki, ugnieć. Następnie wyłóż część ciemnej masy i wykładaj je naprzemiennie, aby utworzyć marmurkowy wzór. Wierzch chałwy wyrównaj i lekko dociśnij. Przykryj arkuszem folii spożywczej i pozostaw w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki.  

Gotową blaszkę z chałwą z kaszy manny odwróć do góry dnem, oderwij arkusze folii spożywczej i wyjmij smakołyk. Krój deser w plasterki i podawaj.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery