Koleżanka poczęstowała mnie kawą z nietypowym mlekiem. Była wyśmienita
Od lat piję kawę z mlekiem. Dopiero niedawno odkryłam, że to właśnie ona może być przyczyną moich problemów żołądkowych. Na szczęście koleżanka jakiś czas temu poczęstowała mnie ciekawą alternatywą, dzięki której nie musiałam liczyć się z bólem brzucha po filiżance ulubionej kawy. Ten napój roślinny, a dokładnie mleko ziemniaczane sprawiło, że pogodziłam się z tym, że nie będę już piła mleka krowiego. Sprawdź, w jaki sposób ty także możesz je przygotować.
Wraz z biegiem lat mleko krowie cieszy się coraz mniejszą popularnością. Spowodowane jest to coraz większą świadomością konsumentów. Wiele osób decyduje się odrzucić produkty zwierzęce i przejść na dietę wegańską ze względów ekologicznych. Wytworzenie mleka roślinnego zużywa dwa razy mniej ziemi oraz 56 razy mniej wody niż wytworzenie mleka krowiego. Ma ono 75 proc. niższy ślad węglowy niż produkt zwierzęcy. Dla wielu osób przekonanie się do alternatyw roślinnych to ukłon w stronę środowiska.
Produkty mleczne nie zawsze mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nietolerancja laktozy czy uczulenie na kazeinę, czyli substancję występującą w mleku często jest powodem, przez który wiele osób odrzuca ten napój. Co więcej, mleko u niektórych może wywoływać nie tylko reakcję alergiczną, ale również astmę, zapalenie ucha wewnętrznego czy przeziębienia. Osoby nietolerujące laktozy po spożyciu mleka krowiego mogą cierpieć na nudności, biegunki, bóle brzucha i wzdęcia.
Zobacz także: Zielony cudotwórca. Kilogramy szybciutko spadają, podobnie cukier i cholesterol
Mleko ziemniaczane będzie stanowiło doskonały odpowiednik dla klasycznego mleka krowiego. Docenią je przede wszystkim weganie, osoby uczulone na nabiał oraz nietolerujące laktozy.
Mleko ziemniaczane zawiera wartości odżywcze, które mogą do niego przekonać nawet osoby, nieunikające mleka krowiego. Przede wszystkim jest mało kaloryczne — w 100 ml znajdziemy jedynie ok. 35 kalorii. Dodatkowo podobnie jak mleko krowie, zawiera sporą dawkę wapnia. Dzięki temu poprawia gęstość i wytrzymałość kości oraz może przeciwdziałać osteoporozie.
Regularne przyjmowanie napoju może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Przez to zadba o nasze serce i układ krwionośny.
Mleko ziemniaczane dostępne jest już w polskich sklepach. Warto jednak przygotować jego domową wersję. W ten sposób możemy dostosować mleko do naszego gustu oraz upewnić się, że jego składniki są wysokiej jakości. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki migdałów,
- 3-4 łyżki miodu, syropu z agawy lub cukru,
- szczyptę soli,
- opcjonalnie aromat waniliowy.
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w wodzie. Gotujemy do miękkości, a następnie dokładnie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zależy nam na aksamitnej strukturze mleka, możemy dodatkowo odcedzić je za pomocą gazy. Kiedy płyn ostygnie, przelewamy go do szczelnej butelki i przechowujemy w lodówce przez ok. 4-5 dni.
Źródło" terazgotuje.pl
Zobacz też:
Już nie moczę schabowych w mleku. Po tej marynacie mięso jest bardziej kruche i soczyste
Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków