Reklama
Reklama

Włosi uwielbiają jeść ją na śniadanie. Matteo Brunetti zdradził przepis

Kuchnia włoska uwielbiana jest na całym świecie. Słynie ona przede wszystkim z dań obiadowych jak m.in. pizza, spaghetti czy lasagne’a. Okazuje się, że warto również zainteresować się włoskimi pomysłami na śniadanie. Przepis na ten omlet zdradził Matteo Brunetti. Smak jest obłędny.

Jajka na śniadanie to dla wielu podstawa. Włosi w tej sprawie nie odstają, a ich daniem popisowym na rozpoczęcie dnia jest frittata.

Frittata – tradycyjny omlet włoski

Frittata to tradycyjny włoski omlet przygotowywany z jaj, którym towarzyszą dodatki takie jak warzywa, mięso, ser, zioła. Tym, co odróżnia go od innych omletów, jest to, że wszystkie składniki jeszcze przed usmażeniem są mieszane z jajkami. W ten sposób całość nabiera wyjątkowego aromatu.

Nazwa frittata pochodzi do włoskiego "fritto", czyli słowa określającego "smażenie". Odnosi się ona więc do sposobu przygotowania potrawy. Początkowo włoski omlet jajeczny był przysmakiem głównie wyższych klas społecznych.

Frittata – przepis od Matteo Brunettiego

Matteo Brunetti na swoim blogu podzielił się przepisem na włoską frittatę. Przygotowanie dania jest bardzo proste, więc na spokojnie zrobisz go z rana przed pracą czy szkołą. Choć w recepturze podane są konkretne warzywa do dodania, to sam finalista Masterchefa poleca użyć po prostu tych, które ma się akurat w lodówce.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 suszone pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść mięty
  • garść bazylii
  • 50 g parmezanu
  • 100 g ricotty
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek.

Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki lub połówki. Suszone pomidory posiekaj, tak samo zrób ze świeżą miętą i bazylią. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty na małym oczkach parmezan, ricottę, sól, pieprz i odrobinę oliwy.

Patelnię nasmaruj oliwą i ją nagrzej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wylej jajeczną masę, dodaj pomidorki, suszone pomidory i zioła. Ponownie przypraw solą i pieprzem, i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.

Po tym czasie frittata jest gotowa do zajadania. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: matteobrunetti.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wypasione gofry Ani Starmach. Tak dobry nie zjesz nawet w budce nad morzem

Każdy klient musi zamówić dwa dania. Restauracja wprowadziła nietypowy obowiązek

Tylko najlepsi widzą te różnice. Zagadka na Dzień Polskiej Żywności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | śniadania