Reklama
Reklama

Mrożony szpinak do obiadu. Jak doprawić i z czym podawać szpinak?

Odkryjcie kulinarne sekrety mrożonego szpinaku. Od pysznego farszu po zdrowe smoothie, to zielone warzywo ma mnóstwo zastosowań w codziennej kuchni. Uchylimy rąbka tajemnicy i pokażemy wam, jak je poprawnie rozmrozić i doprawić, abyście mogli zachwycić domowników.

Szpinak mrożony to szybki, łatwy i zdrowy składnik pysznych obiadów. Ma mało kalorii i jest bogaty w witaminy oraz minerały. Jest też sekretem stojącym za siłą Papaja, głównego bohatera komiksów i kreskówek dla dzieci. Warto iść w jego ślady i zajadać szpinak jak najczęściej.

Jakie właściwości ma szpinak?

Szpinak zdobył ogromną popularność w świecie kulinariów i zdrowego żywienia. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy? Jakie właściwości ma szpinak? Ogromną zaletą tego zielonego warzywa jest jego niska kaloryczność. Oznacza to, że osoby dbające o linię mogą się nim delektować bez obaw o nadmierny przyrost masy ciała. Ponadto zawarty w nim błonnik wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Co więcej, szpinak jest źródłem witaminy K, która jest istotna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi, witaminy A, która ma pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie skóry oraz witaminy C, wzmacniającej odporność organizmu. Szpinak jest też bogaty w kwas foliowy, niezbędny w okresie ciąży i wspomagający prawidłowy rozwój nowych komórek.

Jeśli macie problemy z ciśnieniem krwi, zawarty w nim potas pomoże utrzymać je w normie, a samo warzywo sprzyja regulacji glikemii. Oprócz tych korzyści szpinak jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają przewlekłym chorobom.

Jakbyście jeszcze nie byli przekonani co do pozytywnego wpływu tego zielonego warzywa na zdrowie, to dodamy, że zawiera ono jeszcze witaminy B2, B6, magnez i żelazo, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego zdrowia organizmu oraz luteinę i zeaksantynę, które pomagają w ochronie przed zaćmą i innymi schorzeniami oczu.

Szpinak mrożony a świeży

To, czy wolicie szpinak mrożony, czy świeży, będzie zależało od indywidualnych preferencji żywieniowych. Szpinak świeży może pochwalić się swoją soczystością i chrupkością. Ma jednak tendencje do szybkiego więdnięcia, dlatego po zakupie nie można za długo zwlekać z konsumpcją. Jego objętość także znacznie się zmniejsza podczas gotowania.

Jeśli chodzi o wygodę i dłuższy okres świeżości, szpinak mrożony dominuje nad świeżym. Ponadto, dzięki szybkiemu procesowi zamrażania, wiele cennych składników odżywczych jest zachowanych. Jeżeli chcecie zrobić zupę, farsz, koktajl lub smoothie, lepiej nada się do tego szpinak mrożony, a świeży sprawdzi się w sałatkach, kanapkach i daniach gotowanych na parze.

Jak rozmrozić szpinak?

Jeśli zastanawialiście się, jak rozmrozić szpinak, to podamy wam na to kilka sposobów. Jest to kluczowy krok, jeśli planujecie wykorzystać to zielone warzywo w swoich potrawach, gdyż prawidłowo wykonane rozmrażanie pozwoli na zachowanie większej ilości składników odżywczych. 

  • Przekładanie do lodówki na całą noc: ta metoda wymaga najmniej wysiłku. Wystarczy umieścić szpinak w naczyniu, aby uniknąć rozlewania się płynu, i pozostawić go w lodówce do rozmrożenia. Jest to najlepsza metoda, jeśli planujecie posiłki z wyprzedzeniem.
  • Rozmrażanie szpinaku w mikrofalówce: wystarczy umieścić szpinak w naczyniu, umieścić je w mikrofalówce i użyć funkcji rozmrażania. Pamiętajcie o sprawdzeniu szpinaku co jakiś czas, aby upewnić się, że warzywo rozmraża się równomiernie.
  • Rozmrażanie przy użyciu zimnej wody: umieśćcie opakowanie ze szpinakiem w szczelnym woreczku, a następnie włóżcie je do miski z zimną wodą. To szybka metoda, jednak wymaga aktywnego nadzoru, ponieważ musicie co jakiś czas wymieniać wodę, aby utrzymać ją w niskiej temperaturze.
  • Rozmrażanie na patelni: jeśli zamierzacie od razu przyrządzić danie, możecie wrzucić zamrożony szpinak na gorącą patelnię i smażyć go, mieszając od czasu do czasu.

Dzięki tym sposobom wasz szpinak zawsze będzie pyszny i pełen wartości odżywczych. 

Jak doprawić mrożony szpinak? Najlepsze przyprawy do szpinaku

Wielu z was zapewne zastanawiało się, jak doprawić mrożony szpinak. Najlepsze przyprawy do szpinaku są na szczęście bardzo łatwo dostępne. To zielone warzywo samo w sobie nie ma za dużo smaku, dlatego konieczne jest jego odpowiednie doprawienie. Istnieją na to sprawdzone sposoby, które pozwolą w pełni wydobyć smak szpinaku i uczynić go wyjątkowym elementem waszych dań. Oto kilka z nich: 

  • czosnek i cebula: wcześniejsze podsmażenie na patelni czosnku i drobno posiekanej cebuli przed wrzuceniem szpinaku nada mu wyjątkowego smaku i aromatu. 
  • Gałka muszkatołowa i pieprz: szpinak uwielbia przyprawy takie jak gałka muszkatołowa i pieprz, więc dodajcie je śmiało, aby podkreślić smak warzywa. Gałka nada mu ciepłą nutę, a pieprz doda ostrości. 
  • Śmietana lub jogurt: jeśli waszym celem jest kremowa konsystencja i delikatny smak, dodanie śmietany lub jogurtu to doskonały sposób na uczynienie dania bardziej kremowym. 
  • Ser: szpinak świetnie komponuje się z serem. Możecie użyć startego parmezanu, fety czy cheddara, aby nadać mu słodyczy i kremowości. Jest to doskonały sposób na pyszne zapiekanki. 
  • Cytryna: szpinak dobrze czuje się z kwaśnymi dodatkami, więc jeśli chcecie podkręcić jego smak, skropcie go lekko sokiem z cytryny. 
  • Sos sojowy: jeśli jesteście miłośnikami zagranicznej kuchni, kilka kropel sosu sojowego nada szpinakowi orientalnego charakteru. 
  • Bazylia lub pietruszka: świeże zioła, takie jak bazylia lub pietruszka, dodadzą szpinakowi smaku i aromatu. 

Mrożony szpinak do obiadu - propozycje dań

Szpinak jest bardzo zdrowy, ale nie będziecie go jednak jeść bezpośrednio z puszki, niczym kreskówkowy Papaj. Mamy dla was kilka ciekawych pomysłów, jak wykorzystać mrożony szpinak do obiadu. Propozycje dań poniżej pomogą wam pobudzić wyobraźnię do dalszego eksperymentowania z tym składnikiem.


Burgery szpinakowe z ciecierzycy

Ugotujcie ciecierzycę lub skorzystajcie z już gotowej. Użyjcie około 600 gramów tych nasion strączkowych. Odcedzoną ciecierzycę zblendujcie razem ze 150 gramami szpinaku i czosnkiem. Następnie pokrójcie cebulę w jak najdrobniejszą kostkę, dodajcie do masy razem z dwiema łyżkami bułki tartej, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie. Z masy uformujcie burgery i obtoczcie je w bułce, żeby powstała idealna panierka. Smażcie na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. 

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Do wrzącej, osolonej wody wrzućcie makaron i gotujcie, aż będzie al dente. Filet z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę. Wrzućcie go do miski oraz doprawcie solą i pieprzem. Następnie dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dolejcie oliwy, dzięki której smaki w misce się połączą. Na patelni rozgrzejcie masło i usmażcie kurczaka. Pod koniec dodajcie odrobinę kurkumy i wymieszajcie. Zalejcie kurczaka śmietanką i zagotujcie całość. Następnie włóżcie 100 gramów szpinaku i mieszajcie powoli przez minutę. Na patelnię dodajcie odcedzony już makaron i wymieszajcie wszystko. Podawajcie ze startym serem.

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Ugotowane ziemniaki rozgniećcie praską, by zrobić z nich purée. Powinno wyjść go około 250 gramów. Następnie odparujcie i poczekajcie, aż ostygną. Dodajcie drobno posiekany czosnek razem z 50 gramami szpinaku. Do wszystkiego wrzućcie jeszcze jajko i przyprawcie solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszajcie. Gotowe ciasto należy formować w prostokąty, umoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złocisty kolor z każdej strony.

Zapiekana tarta ze szpinakiem

Zimne masło pokrójcie w kostkę, rozgniećcie z mąką, dodajcie wodę, oliwę i sól. Szybko zagniećcie ciasto, uformujcie płaską kulę i zawińcie w folię spożywczą. Schłódźcie w lodówce, przez co najmniej pół godziny. W międzyczasie zabierzcie się za nadzienie szpinakowe. Na patelni rozpuśćcie masło, podsmażcie pokrojone w plasterki ząbki czosnku, aż zaczną pachnieć, dodajcie liście szpinaku, podduście kilka minut, a następnie przyprawcie solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Dodajcie ser feta i wymieszajcie. W osobnym naczyniu wymieszajcie jajka i śmietanę, doprawcie solą i pieprzem. Schłodzonym ciastem wylepcie formę do tarty, wcześniej nasmarowaną masłem. Rozgrzejcie piekarnik do 210 stopni, spód ponakłuwajcie widelcem, przykryjcie papierem do pieczenia, obciążcie kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekajcie 10 minut. Następnie zdejmijcie obciążenie i papier, podpiekajcie kolejne 5-7 minut na złoto. Na podpieczony spód wyłóżcie szpinak, zalejcie śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie jeszcze 20 minut, aby nadzienie się ścięło. Podawajcie na ciepło lub na zimno.

Jak podobają się wam nasze pomysły na mrożony szpinak do obiadu? To warzywo sprawdzi się doskonale w wielu różnych daniach, dlatego śmiało eksperymentujcie.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nie dodawaj tych owoców do galaretki. Popsujesz deser albo ciasto

Zamiast liści winogron lub porzeczki, dodaję coś innego. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące

Zatłuszczony piekarnik wyczyści raz-dwa. Bez chemii i szorowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szpinak