Reklama
Reklama

Zdrowy, pachnący koperek w kilka dni. Przestałam kupować, sama wysiewam

Jak wiosna, to i koperek. Ziele króluje na naszych stołach, gdy tylko zaczyna robić się ciepło. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami, świeżymi ogórkami, wszelkimi sałatkami czy nawet mięsem. Zamiast kupować go non stop w sklepie czy na targu i wydawać majątek, postanowiłam wysiać go samodzielnie. Od teraz nigdy nie brakuje mi świeżego i zdrowego koperku.

Uprawa własnych ziół to same zalety. Nie wymagają one dużego nakładu pracy, a kiedy tylko chcemy, mamy świeże i aromatyczne dodatki do dań i napojów. Do tego to gwarancja jakości, gdyż wiemy, że nie są hodowane na szkodliwej chemii. Co więcej, mam sposób na to, co zrobić, aby upragnione plony pojawiły się jeszcze wcześniej.

Jak wysiewać koper do donic?

Chcąc zacząć uprawę koperku, wcale nie potrzebujesz ogrodu. Wystarczy ci donica z ziemią, którą postawisz na słonecznym lub lekko zacienionym balkonie czy tarasie. Przy tym jednak należy również zadbać o odpowiednie warunki glebowe.

Koperek najlepiej rozwinie się w podłożu próchniczym, lekkim i dobrze przepuszczalnym. Wystrzegajmy się gleb ciężkich, zbitych i mokrych. Ziemia powinna być jedynie delikatnie wilgotna.

Koper w donicy należy siać na głębokości około 1,5-2 cm. Wcześniej gleba powinna zostać przekopana, co pozwoli na jej rozluźnienie i napowietrzenie. Pamiętaj, aby nie siać go zbyt gęsto. Zachowuj większe odstępy, a ziele wyrośnie większe.

Jak przyspieszyć kiełkowanie koperku? Mam sprawdzoną metodę

Zwykle koperek wyrasta od 45 do 60 dni i dopiero po tym czasie możemy zbierać plony. Natomiast mam sposób, dzięki któremu roślina wyrośnie jeszcze szybciej. Stosuję ją przed każdym sianiem do donicy, a efekt jest zachwycający.

Wystarczy, że nasiona koperku wsypiesz do woreczka lnianego lub mocno związanej gazy. Woreczek włóż do wody o temperaturze około 50 st. Celsjusza na 3 minuty. Po tym czasie nasiona przełóż do zimnej wody i pozostaw je na 48 godzin. Zmiana wody w tym czasie nie jest konieczna.

Po odczekaniu dwóch dni nasionka odpakuj i osusz. Gdy będą już suche, są gotowe do wysiewu. Ta metoda pozwala pozbyć się nadmiaru olejków eterycznych, które mogą hamować ich wzrost. W efekcie koperek będzie gotowy do zbioru i jedzenia już po około 30 dniach, czyli czas czekania na zbiory skróci się nawet o połowę.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła