Pij między posiłkami, cukier nie będzie skakał. Pomaga też na bóle reumatyczne
Chcesz w naturalny sposób zmniejszyć bóle reumatyczne? Cierpisz na skoki cukru? Na te i wiele innych problemów zdrowotnych pomocna okażę się czarnuszka, a konkretniej zmielone ziarna stanowiące podstawę naparu. Ma ona wyraźny, korzenny aromat i nieco gorzkawy smak, a niesie za sobą mnóstwo witamin, czy zdrowych tłuszczów omega.
Czarnuszka, nazywana często czarnym kminkiem, przeżywa swój renesans w Europie. Od tysięcy lat wykorzystywana była w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu i Azji, a dziś, nazywano ją "złotem faraonów", a arabskie przysłowie głosi, że "czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci". Choć to zdanie brzmi z przesadą, badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czarnuszki może przynieść organizmowi wiele korzyści - od wsparcia odporności po poprawę kondycji skóry.
Nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa) zawierają niezwykle bogaty zestaw składników bioaktywnych. Najważniejszym z nich jest tymochinon - związek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i antyoksydacyjnym. To on odpowiada za większość zdrowotnych właściwości czarnuszki.
W skład czarnuszki wchodzą również:
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają układ krążenia i regulują poziom cholesterolu,
- witamina A, E i C, odpowiadające za odporność i kondycję skóry,
- witaminy z grupy B, wspomagające układ nerwowy,
- magnez, cynk, żelazo i selen, które pomagają utrzymać równowagę hormonalną i dobrą przemianę materii,
- flawonoidy i alkaloidy, działające ochronnie na komórki organizmu.
Regularne spożywanie czarnuszki pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, wspiera pracę wątroby, nerek i trzustki, a także łagodzi objawy alergii. Nie bez powodu nazywana jest naturalnym antybiotykiem - pomaga organizmowi walczyć z drobnoustrojami, a przy tym nie zaburza naturalnej mikroflory jelitowej.
Przygotowanie naparu z czarnuszki jest bardzo proste, a jego działanie porównywane bywa do ziołowej kuracji oczyszczającej.
Składniki:
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki (ok. 2-5 g),
- 250 ml gorącej wody (jedna szklanka),
- opcjonalnie: łyżeczka miodu, plaster cytryny lub kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Nasiona czarnuszki rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. To bardzo ważne - tylko wtedy uwolni się aromatyczny olejek eteryczny i tymochinon.
- Zalej rozdrobnione ziarna gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 90°C).
- Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut.
- Odcedź lub przecedź napar przez drobne sitko.
- Napar pij ciepły, najlepiej 1-2 razy dziennie, przed posiłkiem.
Dla osób, które nie przepadają za intensywnym, lekko pikantnym smakiem czarnuszki, warto dodać odrobinę miodu lub soku z cytryny. Taka wersja jest łagodniejsza i bardziej aromatyczna, zachowując pełnię właściwości zdrowotnych.
1. Wzmacnia odporność
Czarnuszka od wieków uważana jest za naturalny środek wspierający układ immunologiczny. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a tymochinon pobudza produkcję limfocytów. Regularne picie naparu pomaga zapobiegać przeziębieniom i infekcjom dróg oddechowych.
2. Wspiera układ oddechowy
Napar z czarnuszki działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i łagodzi stany zapalne błony śluzowej. Warto po niego sięgać w okresie jesienno-zimowym lub przy nawracającym kaszlu i chrypce. Pomaga też osobom cierpiącym na astmę i alergie, zmniejszając uczucie duszności.
3. Obniża ciśnienie i poziom cukru
Związki zawarte w czarnuszce regulują gospodarkę glukozową i wspierają pracę trzustki. Napar może być pomocny u osób z insulinoopornością lub stanem przedcukrzycowym. Dodatkowo czarnuszka działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, co przekłada się na łagodniejsze ciśnienie tętnicze.
4. Chroni wątrobę i wspomaga trawienie
Napar z czarnuszki pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu poprawia metabolizm i łagodzi uczucie ciężkości po posiłkach. Pomaga też przy wzdęciach i niestrawności. Działa osłonowo na wątrobę i przyspiesza jej regenerację po długotrwałym przyjmowaniu leków lub alkoholu.
5. Wspiera zdrową skórę
Dzięki obecności witamin A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych czarnuszka wspomaga gojenie się ran, łagodzi stany zapalne i reguluje pracę gruczołów łojowych. Napar można stosować nie tylko do picia, lecz także zewnętrznie - do przemywania skóry z trądzikiem, podrażnieniami czy alergiami.
6. Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
Picie naparu łagodzi bóle reumatyczne, menstruacyjne i migrenowe. Związki z czarnuszki hamują wydzielanie substancji odpowiedzialnych za stany zapalne, co czyni ją naturalnym środkiem wspierającym terapię chorób stawów.
7. Pomaga w detoksykacji organizmu
Czarnuszka wspomaga nerki i przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. Wspiera także walkę z pasożytami jelitowymi i drobnoustrojami. Dzięki działaniu przeciwgrzybiczemu i antybakteryjnemu może być stosowana jako naturalny element oczyszczania organizmu.
Zaleca się picie naparu 1-2 razy dziennie przez kilka tygodni, najlepiej rano przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Kurację można powtarzać cyklicznie, np. przez miesiąc, a następnie zrobić przerwę.
W okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienia lub grypę warto pić czarnuszkę codziennie przez dwa tygodnie. Napar można również stosować zewnętrznie - jako tonik, płukankę do włosów lub kompres na zmęczoną skórę.
Przeciwwskazania i środki ostrożności? Tak, trzeba mieć je na względzie. Choć napar z czarnuszki jest naturalny i bezpieczny, nie każdy może po niego sięgać. Istnieje kilka ważnych przeciwwskazań:
- ciąża i karmienie piersią - czarnuszka może wpływać na skurcze macicy, dlatego kobiety w ciąży powinny jej unikać,
- osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, na nadciśnienie lub cukrzycę - czarnuszka może nasilać działanie leków,
- alergie pokarmowe - u niektórych osób mogą wystąpić reakcje uczuleniowe, wysypki lub bóle brzucha,
- zabiegi onkologiczne - nie zaleca się jej podczas radio- i chemioterapii, ponieważ może wpływać na metabolizm leków.
Przy dłuższym stosowaniu najlepiej skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą.
Czarnuszka zyskała sławę jako wszechstronne wsparcie organizmu - od wewnątrz i na zewnątrz. Regularnie stosowana np. w formie naparu może pomóc w utrzymaniu zdrowia, poprawie odporności i samopoczucia. Napar z czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, obniża poziom cukru i ciśnienie, wspiera układ pokarmowy i oddechowy. Przynosi dużo dobrego, choć są okoliczności, w których należy uważać z włączeniem produktu do swojej diety.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję rano zamiast mocnej kawy. Mam więcej energii, łatwiej się koncentruję, a w pasie jest luźniej
Japończycy zawsze to robią przed gotowaniem ryżu, ma wyrazisty smak. Jest jeszcze inny powód