Reklama
Reklama

Babcia mówi, że smakują jak z jej dzieciństwa. Mój przepis na domowe krówki

Krówki to niekwestionowany hit z PRL-u. Kultowe słodycze do dziś lubią praktycznie wszyscy. Mało kto wie jednak, że do ich przygotowania wystarczą zaledwie cztery składniki. Dowiedz się, jak w prosty sposób zrobić dobre cukierki.

Polacy kojarzą krówki ze smakiem dzieciństwa. Dziś wiele osób kupuje cukierki w sklepach, nie doceniając tego, jak prosto można je zrobić samodzielnie. Z tego powodu podajemy przepis i zachęcamy, aby spróbować przygotować krówki w domu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy cukierki, które na pewno przypadną nam do gustu.

Smaki naszych babć i nie tylko. Krówka w dalszym ciągu podbija serca

Krówki to jedne z najpopularniejszych polskich słodyczy, które powstały już w pierwszej połowie XX wieku. Za ich ojca uznaje się Feliksa Pomorskiego, który prowadził w Poznaniu w latach 30. XX wieku fabrykę słodyczy.

Krówki początkowo były zawijane w papierki, na których widniał wizerunek krowy. To stąd wzięła się ich charakterystyczna nazwa. Wytwarzane są z mleka, cukru oraz masła. Dzięki niewielkiej liczbie składników charakteryzują się unikatową strukturą. Zaraz po produkcji są one całkowicie ciągnące. Jednak wraz z czasem, zawarty w nich cukier krystalizuje się, a krówka robi się coraz bardziej krucha i twarda. Wiele osób ma swoją ulubioną strukturę krówek. Dzięki przygotowaniu ich w domu możemy liczyć na to, że zawsze będą one dla nas idealne.

Cukierki są bardzo uniwersalne. Wiele osób używa ich do przygotowania masy kajmakowej lub różnego rodzaju kremów. Składają się z niewielu składników, a najlepsze produkty nie będą miały sztucznych dodatków. Jeśli chcesz mieć pewność, że krówki zasmakują twojej rodzinie, przygotuj je samodzielnie. Ten prosty przepis sprawi, że na pewno je pokochasz.

Przepis na najlepsze domowe krówki. Czego będziesz potrzebować do ich przygotowania?

Składniki potrzebne do przygotowania najlepszych krówek:

  • 500 ml skondensowanego mleka,
  • 150 g masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Rozpoczynamy od podgrzania składników w niewielkim rondelku. Umieszczamy w nim mleko skondensowane, masło, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, a masa będzie jednolita, przelewamy ją do niewielkiej foremki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Masę odstawiamy do stężenia. Już po kilku godzinach powinna stać się gęsta. Kiedy będzie odpowiednio twarda, może wyjąć ją z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.

Krówki sprawdzą się nie tylko jako domowy słodycz. Możesz śmiało podarować je komuś bliskiemu lub przygotować dla gości jako poczęstunek. Pięknie się prezentują, a to, że wykonałeś je samodzielnie stanowi dodatkowy atut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze