Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu
Dla wielu osób wędliny stanowią nieodłączny element śniadaniowej kanapki. Często serwujemy je również w formie przystawki – na przykład podczas rodzinnych uroczystości czy świąt. Okazuje się, że nie musimy wcale kupować ich w sklepie. Domową szynkę z powodzeniem można zrobić w domowym zaciszu. Sprawdź przepis, dzięki któremu przygotujesz wspaniałą wędlinę, która szybko znika z talerzy.
Mało kto wyobraża sobie kanapkę bez pysznej wędliny. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów tych produktów. Niestety, skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Mowa tutaj szczególnie o zawartości konserwantów, takich jak azotyny – ich nadmierne spożycie może przyczynić się do powstawania kancerogennych związków.
Świetną alternatywą dla sklepowych wędlin są te przygotowane samodzielnie w domu. Mamy wówczas pełną kontrolę nad ich składem, a ponadto są one zwykle zdecydowanie smaczniejsze niż te z marketu. Poza tym, z pewnością zaskoczymy gości, częstując ich własnoręcznie przyrządzoną szynką.
Przeczytaj też: Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami
Zrobienie domowej szynki na święta nie jest skomplikowane. Kluczowe jest jednak zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso – produkt ten warto nabyć u zaufanego rzeźnika. Czego jeszcze będziemy potrzebować do przygotowania własnej wędliny? Oto pełna lista niezbędnych składników:
- 2 kg szynki wieprzowej;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżka pieprzu;
- 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki;
- 2 łyżeczki rozmarynu;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka tymianku;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki musztardy;
- 2,5 łyżki oleju;
- 200 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zabieramy się za marynatę. W miseczce umieszczamy olej, miód oraz musztardę i dokładnie wszystko mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy przyprawy z solą i pieprzem.
- Kawałek szynki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie dokładnie pokrywamy ją marynatą. Potem nacieramy mięso mieszanką przypraw.
- Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do środka wodę, przykrywamy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Mięso pieczemy przez około 2 godziny. Na ostatnie 15-20 minut możemy zdjąć pokrywkę, by szynka ładnie się zarumieniła.
Tak przygotowana szynka z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Możemy pokroić ją w plastry i podać w formie wędliny bądź serwować na ciepło jako danie obiadowe. W obydwóch przypadkach z pewnością oczaruje niejednego głodomora.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia
Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy
Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej