Reklama
Reklama

Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu

Dla wielu osób wędliny stanowią nieodłączny element śniadaniowej kanapki. Często serwujemy je również w formie przystawki – na przykład podczas rodzinnych uroczystości czy świąt. Okazuje się, że nie musimy wcale kupować ich w sklepie. Domową szynkę z powodzeniem można zrobić w domowym zaciszu. Sprawdź przepis, dzięki któremu przygotujesz wspaniałą wędlinę, która szybko znika z talerzy.

Nie kupuj, zrób szynkę w domu

Mało kto wyobraża sobie kanapkę bez pysznej wędliny. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów tych produktów. Niestety, skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Mowa tutaj szczególnie o zawartości konserwantów, takich jak azotyny – ich nadmierne spożycie może przyczynić się do powstawania kancerogennych związków. 

Świetną alternatywą dla sklepowych wędlin są te przygotowane samodzielnie w domu. Mamy wówczas pełną kontrolę nad ich składem, a ponadto są one zwykle zdecydowanie smaczniejsze niż te z marketu. Poza tym, z pewnością zaskoczymy gości, częstując ich własnoręcznie przyrządzoną szynką.

Reklama

Przeczytaj też: Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami

Domowa szynka na święta – stary przepis

Zrobienie domowej szynki na święta nie jest skomplikowane. Kluczowe jest jednak zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso – produkt ten warto nabyć u zaufanego rzeźnika. Czego jeszcze będziemy potrzebować do przygotowania własnej wędliny? Oto pełna lista niezbędnych składników

  • 2 kg szynki wieprzowej;
  • 1 łyżka soli; 
  • 1 łyżka pieprzu; 
  • 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki; 
  • 2 łyżeczki rozmarynu; 
  • 1 łyżeczka oregano; 
  • 1 łyżeczka tymianku; 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 3 łyżki musztardy; 
  • 2,5 łyżki oleju; 
  • 200 ml wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw zabieramy się za marynatę. W miseczce umieszczamy olej, miód oraz musztardę i dokładnie wszystko mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy przyprawy z solą i pieprzem. 
  2. Kawałek szynki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie dokładnie pokrywamy ją marynatą. Potem nacieramy mięso mieszanką przypraw. 
  3. Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do środka wodę, przykrywamy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Mięso pieczemy przez około 2 godziny. Na ostatnie 15-20 minut możemy zdjąć pokrywkę, by szynka ładnie się zarumieniła. 

Tak przygotowana szynka z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Możemy pokroić ją w plastry i podać w formie wędliny bądź serwować na ciepło jako danie obiadowe. W obydwóch przypadkach z pewnością oczaruje niejednego głodomora.

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia

Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy

Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wędliny