Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne
Mak to składnik, który kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Zwykle spotkamy go w makowcu, kutii czy kluskach z makiem. Jego intensywny smak nie przypada jednak każdemu do gustu. Z tego powodu proponujemy przepis na ciasto, którego delikatny aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Subtelny dodatek maku sprawi, że tradycja nabierze w twoim domu nowego wymiaru.
Nie wszyscy wiedzą, że mak to symboliczny składnik, którego obecność podczas świąt miała przyciągać bogactwo i dobrobyt. Z tego powodu podczas Bożego Narodzenia można spotkać go na stole pod wieloma różnymi formami. Jeśli nie przepadasz za smakiem tego składnika, nie oznacza to, że musisz żegnać się z tradycją. Wystarczy, że skorzystasz z przepisu na proste ucierane ciasto, którego delikatny aromat zasmakuje każdemu.
Mak w kuchni bywa trudnym składnikiem do obróbki. Często wykorzystuje się go w formie masy makowej, której przygotowanie jest czasochłonne. Należy najpierw ugotować mak, a potem zmielić go — najlepiej dwukrotnie — a na koniec ponownie wrzucić do garnka i doprawić. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z przygotowania tradycyjnych potraw, takich jak makowiec czy kutia. Na szczęście istnieją łatwiejsze sposoby, które pozwalają włączyć mak do świątecznego jadłospisu.
Jednym z nich jest proste, ucierane ciasto, w którym mak będzie obecny, ale w niewielkiej ilości. Dzięki temu aromat ciasta będzie subtelniejszy, a smak maku mniej intensywny. Drugim kluczowym składnikiem ciasta są mielone orzechy włoskie, które nadają masie głęboki smak i zapach, doskonale równoważąc charakterystyczny posmak maku. Mimo swojej prostoty ciasto kryje w sobie ulubione aromaty, które doskonale wpisują się w klimat Bożego Narodzenia. Będzie świetnym towarzyszem dla pierników i ciast z dodatkiem przypraw korzennych. Wspólnie zapewnią świąteczną atmosferę na naszym stole.
Zobacz także: Makowy Książę będzie przebojem świąt. Rozpływające się w ustach ciasto z pomarańczowym kremem
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki maku,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- dodatkowo: polewa czekoladowa, orzechy do posypania.
Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce umieszczamy masło oraz cukier. Ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej żółtka, w dalszym ciągu miksując. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak, stale miksując. Na końcu do masy dorzucamy orzechy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przekładamy je do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z masą. Całość przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. godzinę. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto będzie zimne, możemy polać je polewą czekoladową. Najprostszą możemy zrobić poprzez zmieszanie roztopionej w kąpieli wodnej czekolady z łyżką masła. Ciasto można również posypać orzechami włoskimi dla ozdoby.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chcesz zjeść coś lekkiego i pysznego? Zrób prostą sałatkę z ogórków konserwowych
Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra
Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek