Reklama
Reklama

Jesienne tiramisu to mój popisowy deser. Wszystkie koleżanki wzięły przepis

W kuchni warto korzystać z lokalnych i sezonowych składników. Jesień to czas, kiedy najlepiej z owoców smakują jabłka, śliwki oraz gruszki. Do tego deseru przydadzą się te pierwsze. Lekko podsmażone będą stanowić idealny składnik włoskiego tiramisu. Poznaj przepis, który sprawi, że ten tradycyjny deser nabierze całkiem nowego charakteru.

Jesienią jabłka smakują najlepiej. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami nabierają całkiem nowego charakteru. Poznaj przepis, który pozwoli ci na przygotowanie ich w pomysłowej formie.

Jesienne tiramisu z jabłkami i cynamonem

Tiramisu po raz pierwszy zostało przygotowane przez cukiernika Roberto Linguanotto w latach 50. XX wieku. Szybko podbiło serca Włochów i zaczęło zdobywać popularność nie tylko wśród nich. Dzisiaj tiramisu to już kultowy deser, który znany jest na całym świecie. Wiele osób decyduje się na odwzorowanie go w domowych warunkach.

Każde tiramisu składa się z aksamitnego, tłustego kremu, kawy, kakao oraz biszkoptów. Jego prosta forma sprawia jednak, że można z nim eksperymentować do woli. Jesienią warto przygotować aromatyczną wersję deseru z dodatkiem sezonowych składników. Jabłka nadają się idealnie. Podsmażone na maśle z cynamonem wspaniale komponują się z kremem z serka mascarpone. W przepisie delikatne biszkopty zastąpione zostały przez ciasteczka amaretti, które po nasączeniu kawą mają więcej charakteru i aromatu. Jesienna wersja klasycznego deseru to idealny pomysł na zaskoczenie swoich gości czy domowników.

Zobacz także: Zachwycająca w smaku i o wiele zdrowsza od klasycznej. Przepis na dyniową nutellę

Jesienne tiramisu - przepis

Składniki:

  • 200 g ciasteczek amaretti,
  • 200 ml mocnej kawy,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 80 g cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 2 duże jabłka,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru,
  • dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby.

Sposób wykonania:

Zaczynamy od przygotowania mocnej kawy. Jeśli deser będą jedli dorośli, przyda się zwykła kawa, a jeśli dzieci, kawa zbożowa. Odstawiamy ją do ostygnięcia.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią masło, a następnie pokrojone jabłka z łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Kiedy zmiękną, zdejmujemy je z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

Skorupki jajek wyparzamy za pomocą wrzątku. Następnie wbijamy je do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone. Nie ubijamy zbyt długo, aby krem się nie zważył. Kiedy masa będzie puszysta, a wszystkie składniki się połączą, krem będzie gotowy. 

Kiedy wszystkie części deseru będą chłodne, możemy przejść do układania tiramisu. Ciasteczka amaretti maczamy w kawie i układamy na dnie słoiczków, salaterek lub miseczek. Na nie nakładamy warstwę kremu z serka mascarpone. Ponownie układamy ciasteczka, ale tym razem przykrywamy je warstwą jabłek. Zabieg powtarzamy do momentu, aż skończą nam się składniki lub miejsce w naczyniu. Całość ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi i ciasteczkami amaretti.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | jabłka