Reklama
Reklama

Kultowy fast food z PRL-u. Ten przepis deklasuje zapiekanki i hot-dogi

W latach 80. ta potrawa była odpowiedzią na zachodni fast food. Prosta do przygotowania, lekko pikantna oraz rozkosznie tłusta bułka z pieczarkami dzisiaj stanowi jedynie wspomnienie dawnych lat. A szkoda, ponieważ dzięki użyciu dobrze znanych nam składników, jest zdrowsza oraz lżejsza niż hot dogi czy hamburgery. Przypomnij sobie przepis, który pozwoli ci na powrót do przeszłości.

Jeśli chcesz przypomnieć sobie dawne czasy, konieczne spróbuj potrawy z lat 80. Bułka z pieczarkami sprawi, że zatęsknisz za daniami z dawnych lat.

Bułki z pieczarkami — fast food z PRL-u

Pierwsze bułki z pieczarkami, które mogliśmy kupić, pojawiły się już w latach 60. w Warszawie. Potrawę znano jednak wcześniej, przez to, że wiele osób przygotowywało ją w domu. Bułki z pieczarkami były proste do zrobienia i cieszyły się o wiele większą popularnością niż zapiekanki z serem i pieczarkami, które karierę zrobiły później.

Kluczem do przepisu jest prostota. Podstawą potrawy są wysokiej jakości składniki, które można dostać praktycznie wszędzie. Pszenna bułka, dobrze podsmażone pieczarki, cebulka oraz sól i pieprz. Tyle potrzebujemy, aby mieć pewność, że przygotowana przez nas przekąska będzie pyszna.

Dodatkową zaletą jest to, że można zabrać ją praktycznie wszędzie. Bułkę z pieczarkami zjemy bez problemu w drodze — przez to stanowi doskonałe danie dla zabieganych i zapracowanych. Jest zdrowszym odpowiednikiem popularnym fast foodów. Przez to, że możemy kontrolować, ile znajdzie się w niej tłuszczu, może być lekka i  bogata w składniki odżywcze. W pieczarkach znajdziemy białko, błonnik, witaminę B3 oraz minerały, jak potas, sód, żelazo, miedź czy selen. Jeśli bułkę pszenną zastąpimy grahamką, będzie stanowiła nawet wartościowe drugie śniadanie czy podwieczorek.

Zobacz także: Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Ziemniaki po francusku robię kilka razy w tygodniu, rodzina je uwielbia

Przepis na bułki z pieczarkami jak z PRL-u

Składniki:

  • 5-6 kajzerek,
  • 800 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka startego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub pietruszki,
  • sól i pieprz.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, a następnie wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez kilka minut do momentu, aż będzie zarumieniona. Następnie ściągamy ją z patelni i dodajemy kolejną łyżkę masła. Na nią wrzucamy pieczarki i zwiększamy ogień. Doprawiamy porządną szczyptą pieprzu. Pieczarki nie mają puszczać soku. Powinny być zarumienione i jędrne. Gotowe grzyby mieszamy w miseczce z cebulą, posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką oraz serem. Próbujemy farszu i doprawiamy solą według naszego upodobania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i przechodzimy do przygotowania bułek. Odcinamy fragment z boku, a następnie wydrążamy je, pozbawiając miękkiego środka. Nadziewamy farszem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do rozgrzanego pieca na ok. 8-10 minut. Po tym czasie wyciągamy je i podajemy gorące.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | pieczarki