Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki
Jesienią i zimą o chorobę nietrudno. Warto włączyć do diety naturalne produkty podnoszące odporność organizmu. Niezawodne pod tym względem są oczywiście cytryna i imbir. Zamiast jednak pić kolejną filiżankę herbaty z tymi dodatkami, sięgnij po dżem z cytryn i imbiru.
Dżem z cytryn i imbiru to połączenie idealne. Smakuje nieziemsko i podnosi odporność lepiej niż apteczne suplementy. W dodatku jest w pełni naturalny i łatwy w przygotowaniu. Już jedna łyżka dziennie zapewni energię i zbuduje tarczę przeciwko chorobom.
Przy pierwszych objawach choroby jedni sięgają po cytrynę, inni po imbir, a mało kto wie, że połączenie tych dwóch składników jest najlepszą obroną przeciwko sezonowym chorobom.
Cytryna dostarcza sporą dawkę witaminy C - silnego przeciwutleniacza wspierającego układ odpornościowy. Ponadto jest świetnym źródłem rutyny - składnika uszczelniającego naczynia krwionośne oraz innych przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Z kolei imbir to prawdziwe bogactwo substancji czynnych takich jak 6-gingerol i 6-shogaol o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Równoczesne zastosowanie imbiru i cytryny przyniesie ci natychmiastową ulgę w przeziębieniu. Imbir ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwbólowe, dlatego po jego spożyciu poczujesz się lepiej. Z kolei zawarte w obu produktach przeciwutleniacze podziałają przeciwzapalnie i pomogą w szybszym powrocie do zdrowia. To jednak jeszcze nie wszystko.
Przeczytaj też: Korzenna nalewka na odporność z przepisu babci Jadzi. W moim domu robimy ją od lat
Jak wykazały badania naukowców z Maroko na myszach (PolsOne, 2025) połączenie soku z cytryny i imbiru zapewniło znacznie lepsze działanie antyoksydacyjne niż pojedynczych ekstraktów. Ponadto skuteczniej obniżyło poziom cholesterolu we krwi. Cytryna i imbir nie tylko wzmacniają odporność organizmu, ale również chronią przed wieloma schorzeniami układu krwionośnego, wzmacniając naczynia krwionośne i redukując ryzyko odkładania się blaszek miażdżycowych.
Domowy dżem z cytryn i imbiru to rarytas kuchni śródziemnomorskiej. Cechuje się wyraźnym smakiem cytryn, ale jednocześnie delikatnie rozgrzewa dzięki obecności imbiru. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać 2 łyżki startego imbiru. Do przygotowania dżemu z cytryn i imbiru potrzebujesz:
- 5 cytryn o grubej skórce,
- 0,5 kg białego cukru,
- szczyptę soli,
- 1-2 łyżki świeżo startego imbiru.
Przygotowanie dżemu z cytryn i imbiru jest banalnie proste.
- Najpierw dokładnie umyj cytryny i na tarce zetrzyj skórkę - jedynie tę żółtą bez białej warstwy. Następnie obierz cytryny pozbywając się białej skórki, a z miąższu wyciśnij sok.
- W rondelku umieść skórki cytryny. Zalej wodą i gotuj przez 10-15 min, aż zmiękną. Odcedź i zalej zimną wodą na 12 godzin.
- Zważ skórki, a następnie przełóż je do rondla i zalej wodą w ilości równej połowie ich wagi. Dodaj cukier i gotuj przez ok. 30 min. Gdy skórki staną się przeźroczyste, zblenduj je na gładką masę.
- Na małym ogniu gotuj dżem, dodaj starty imbir, sok z cytryny i mieszaj, aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj sól, wymieszaj i przełóż do wysterylizowanych słoików. Odwróć do góry dnem, aby pokrywki złapały.
Jeśli lubisz słodsze dżemy, możesz dodać więcej cukru, jednak pamiętaj, aby zwiększyć również ilość wody.
Kiedy czujesz się niewyraźnie, dżem z cytryn i imbiru przyniesie ci ulgę, szybko postawi na nogi i doda energii. Już jedna łyżka dziennie powoli poczuć różnicę. Możesz dodać go na kanapkę ze świeżej bułki i odrobiny masła. Świetnie smakuje jako dodatek do porannej owsianki, jaglanki czy płatków gryczanych.
W okresie jesienno-zimowych infekcji koniecznie zwróć uwagę na swoją dietę i wzbogać ją o zdrowe produkty, odpowiednią ilość warzyw, owoców czy zdrowych tłuszczów. W końcu odporność buduje się w jelitach, a dżem z cytryn i imbiru skutecznie ją wzmocni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek
Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis
Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad