Reklama
Reklama

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Podczas imprezy andrzejkowej liczy się nie tylko atmosfera i dobre towarzystwo, ale też przekąski, które natychmiast znikają z talerzy. Wśród nich na polskich stołach królują śledzie. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco zdrowe. Ten wyjątkowy przepis sprawi, że nabiorą zupełnie innego wymiaru.

Śledzie można przygotować na sto sposobów: jako koreczki, sałatki czy rolmopsy. Proponujemy dziś wyjątkowy przepis o intrygującej nazwie “Śledzie proboszcza". Będą pyszną przekąską w andrzejkowy wieczór. Sięgną po nie nawet osoby, które nie przepadają za rybami.  

Najlepsza przekąska na imprezę andrzejkową 

Śledzie to prawdziwy hit imprezowy. Są niezwykle uniwersalne, można je podawać na wiele sposobów i dobrze smakują nawet po dłuższym czasie spędzonym na stole. Ich łatwa dostępność i prostota przygotowania sprawiają, że nie zajmą dużo czasu w przedandrzejkowych przygotowaniach. Na imprezowym stole znakomicie spełniają rolę przekąski "na start", która przyciągnie uwagę gości i zniknie szybciej niż inne dania.  

Reklama

Śledzie mają tę zaletę, że można je przygotować z wyprzedzeniem, co oszczędzą nerwówki bezpośrednio przed imprezą. Kiedy poleżą dłużej w marynacie, będą jeszcze smaczniejsze. Nie sposób również pominąć ich właściwości zdrowotnych. Śledzie są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 EPA i DHA, które wspierają pracę serca, pomagają obniżać trójglicerydy i działają przeciwzapalnie. To świetny wybór na wieczór, który często bywa obciążony cięższymi daniami. 

Śledzie proboszcza - przepis

Wśród klasycznych andrzejkowych hitów od lat królują "śledzie proboszcza". To przepis niezwykle prosty, a jednocześnie łączący wiele intensywnych smaków. Sprawdzą się zarówno do pieczywa, jak i samodzielny, zimny dodatek na imprezowym stole. 

Składniki (dla około 5-6 osób): 

  • 6 filetów śledziowych à la matias; 
  • mały słoiczek marynowanych grzybków; 
  • 1 cebula; 
  • koperek lub natka pietruszki; 
  • 5 łyżek oleju; 
  • 5 łyżek octu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez około godzinę. Po tym czasie przepłucz je i pokrój na cienkie paski.  
  2. Marynowane grzybki pokrój w paski lub kostkę, cebulę obierz i pokrój w piórka, koperek lub natkę drobno posiekaj.  
  3. W dużej misce wymieszaj olej z octem, dodaj śledzie, grzybki, cebulę i koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  
  4. Przełóż do słoiczka lub miski, zamknij i wstaw do lodówki na noc, by smaki się przegryzły. Śledzie proboszcza będą idealne na drugi dzień. Przed imprezą andrzejkową wyłóż je na półmisek i przyozdób świeżym koperkiem lub pietruszką.  

Źródło: terazgotuje.pl. smaker.pl
 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

Jeden z najlepszych śląskich deserów. Zrobisz go w kilka minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śledzie | impreza