Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu
Podczas imprezy andrzejkowej liczy się nie tylko atmosfera i dobre towarzystwo, ale też przekąski, które natychmiast znikają z talerzy. Wśród nich na polskich stołach królują śledzie. Są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco zdrowe. Ten wyjątkowy przepis sprawi, że nabiorą zupełnie innego wymiaru.
Śledzie można przygotować na sto sposobów: jako koreczki, sałatki czy rolmopsy. Proponujemy dziś wyjątkowy przepis o intrygującej nazwie “Śledzie proboszcza". Będą pyszną przekąską w andrzejkowy wieczór. Sięgną po nie nawet osoby, które nie przepadają za rybami.
Śledzie to prawdziwy hit imprezowy. Są niezwykle uniwersalne, można je podawać na wiele sposobów i dobrze smakują nawet po dłuższym czasie spędzonym na stole. Ich łatwa dostępność i prostota przygotowania sprawiają, że nie zajmą dużo czasu w przedandrzejkowych przygotowaniach. Na imprezowym stole znakomicie spełniają rolę przekąski "na start", która przyciągnie uwagę gości i zniknie szybciej niż inne dania.
Śledzie mają tę zaletę, że można je przygotować z wyprzedzeniem, co oszczędzą nerwówki bezpośrednio przed imprezą. Kiedy poleżą dłużej w marynacie, będą jeszcze smaczniejsze. Nie sposób również pominąć ich właściwości zdrowotnych. Śledzie są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 EPA i DHA, które wspierają pracę serca, pomagają obniżać trójglicerydy i działają przeciwzapalnie. To świetny wybór na wieczór, który często bywa obciążony cięższymi daniami.
Wśród klasycznych andrzejkowych hitów od lat królują "śledzie proboszcza". To przepis niezwykle prosty, a jednocześnie łączący wiele intensywnych smaków. Sprawdzą się zarówno do pieczywa, jak i samodzielny, zimny dodatek na imprezowym stole.
Składniki (dla około 5-6 osób):
- 6 filetów śledziowych à la matias;
- mały słoiczek marynowanych grzybków;
- 1 cebula;
- koperek lub natka pietruszki;
- 5 łyżek oleju;
- 5 łyżek octu.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez około godzinę. Po tym czasie przepłucz je i pokrój na cienkie paski.
- Marynowane grzybki pokrój w paski lub kostkę, cebulę obierz i pokrój w piórka, koperek lub natkę drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj olej z octem, dodaj śledzie, grzybki, cebulę i koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do słoiczka lub miski, zamknij i wstaw do lodówki na noc, by smaki się przegryzły. Śledzie proboszcza będą idealne na drugi dzień. Przed imprezą andrzejkową wyłóż je na półmisek i przyozdób świeżym koperkiem lub pietruszką.
Źródło: terazgotuje.pl. smaker.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu
Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka
Jeden z najlepszych śląskich deserów. Zrobisz go w kilka minut