Prościutkie i tanie kotlety siekane. Zobacz, jak robi je Strzelczyk i co dodaje
Znowu trzeba ugotować obiad, a pomysłu brak? Mamy dla ciebie rozwiązanie. Te kotlety według przepisu Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit. Mają delikatną strukturę oraz przepyszny, uzależniający smak. Jeśli lubisz pieczarki i kurczaka, to znak, że musisz ich spróbować. Poznaj przepis, który pokochasz ty oraz twoi bliscy. Wystarczy kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym obiadem.
Drobiowe kotlety siekane według Strzelczyka to propozycja, którą polubią mali i duzi. Mają delikatną strukturę, mięso jest miękkie, a smak sprawia, że przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym. Będą doskonałym pomysłem na obiad i przekąskę. Dowiedz się, jak je przygotować.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 1 jako,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- sól i pieprz.
Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy ją w grubą kostkę, którą następnie przekładamy do pojemnika blendera. Umieszczamy tam również obrany ząbek czosnku oraz jajko. Dodajemy przyprawy — kurkumę, sól, pieprz oraz czerwoną paprykę. Wszystko razem blendujemy na w miarę gładką masę.
W dużej misce umieszczamy pokrojone pieczarki oraz pierś z kurczaka. Dodajemy do niej śmietanę, mąkę oraz zawartość blendera. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki będą połączone, rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy na niej masło klarowane lub olej do smażenia. Kiedy tłuszcz będzie gorący, nakładamy na niego łyżką kotlety. Po kilku minutach, kiedy kotlety będą zarumienione, przekładamy je na drugą stronę. Trzymamy jeszcze kilka minut i ściągamy z patelni.
Zobacz także: 60-latkowie powinni go jeść obowiązkowo. Jet miękkie, kremowe i ma mnóstwo białka
Kotlety siekane to doskonały pomysł na obiad. Jeśli chcemy, aby nasz posiłek był nie tylko pyszny, ale również zdrowy, musimy zadbać, aby znalazły się w nim potrzebne składniki odżywcze. Przez to, że kotlety zawierają dużo białka, warto sparować je z węglowodanami złożonymi oraz zdrowymi tłuszczami. Będą pasować do ziemniaków, kaszy oraz makaronów pełnoziarnistych. Do obiadu warto przygotować surówkę, w której znajdzie się oliwa z oliwek lub awokado. Do kotletów pasować będą różnego rodzaju sosy. Możemy spróbować przygotować zdrowy odpowiednik sosu czosnkowego lub ziołowego. Z pewnością podkreśli smak kotletów i sprawi, że danie nie będzie nudne. Dodatkowo będziemy mieć pewność, że będziemy syci na długo.
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem