Śniadanie dwa w jednym. Syci na długo, stawia na nogi jak podwójne espresso
Szukasz śniadania, które doda ci energii na start i jednocześnie będzie pożywne tak bardzo, że wystarczy na cały poranek? Owsianka kawowa łączy dwie potężne siły w jednej miseczce. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy rano potrzebują zastrzyku wyrazistego smaku i solidnej dawki sytości.
Kawa i śniadanie w jednym? Dlaczego nie. Owsianka kawowa spełnia te kryteria i jest wspaniałą dawką energii, która długo cię nie opuści. Przygotujesz ją w kwadrans, czyli dokładnie tyle, ile zajęłoby ci sporządzenia sycącego śniadania i aromatycznego napoju.
Zwykła kawa daje szybkie pobudzenie. Jednak ten efekt mija, zanim dzień się rozkręci. Owsianka kawowa działa inaczej. Kawa dostarcza kofeiny, ta pobudza, stawia na nogi. Ale razem z płatkami owsianymi, bananem i orzechami daje też długotrwałą energię: błonnik spowalnia wchłanianie, cukry są stabilniejsze. Dzięki temu owsianka kawowa jest idealnym rozwiązaniem również dla diabetyków. Jest też dużo bardziej łagodna dla żołądka niż mocna kawa solo.
Mała czarna jest świetna jako szybki zastrzyk, ale często to za mało. Kilka chwil po jej wypiciu przychodzi głód i spadek formy. Owsianka kawowa nie doprowadza do efektu spadku energii. Odpowiada za to zawarty w płatkach błonnik, który daje na długo poczucie sytości. Zamiast kilku łyków kawy i kromki chleba, masz całą miseczkę, która smakuje i działa. Wbrew pozorom przygotowanie tego śniadania dwa w jednym nie jest czasochłonne, zajmie najwyżej kwadrans. Warto go poświęcić, by lepiej zacząć dzień.
Do przygotowania tego śniadania najlepiej wybrać płatki pełnoziarniste lub górskie. Mają one najwięcej błonnika, są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Przepis na owsiankę kawową jest prosty:
Składniki:
- 75 g płatków owsianych
- 100 ml mocnej kawy
- 150 ml mleka roślinnego
- szczypta cynamonu
- Opcjonalnie: łyżka orzechów, owoce, syrop klonowy
Sposób przygotowania:
W garnku połącz płatki owsiane, zaparzoną mocną kawę, mleko roślinne i szczyptę cynamonu.
Gotuj na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż owsianka zgęstnieje i będzie miękka.
Przelej do miseczki. Udekoruj plasterkami banana lub owocami sezonowymi, orzechami, możesz skropić syropem klonowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrobiłam na imieniny mamy, wszystkie ciotki dzwoniły później po przepis. Ciasto na tropikalną nutę