Reklama
Reklama

Ta babka zachwyci nawet teściową. Wygląda i smakuje wybornie, robi się szybciutko

Babka to wypiek, który najbardziej kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że istnieje mnóstwo wariantów tego specjału. Jednym z nich jest babka cruffin, zwana także babką krafin. To słodkość pochodząca z Australii, która wygląda i smakuje wprost wspaniale. W jaki sposób ją zrobić? Sprawdź przepis na babkę drożdżową krafin!

Babka cruffin (krafin) – słodkość z Australii

Cruffin to wypiek znany także pod nazwą krafin. Został opracowany w Australii i w niedługim czasie zdobył serca mieszkańców innych części świata. Rzeczona słodkość charakteryzuje się delikatną strukturą i puszystością. Może przywodzić na myśl pewnego rodzaju mieszankę croissanta i muffina. 

Kręcona babka drożdżowa krafin to doskonała propozycja na Święta Wielkanocne. Zazwyczaj przyrządza się ją z dodatkiem migdałów i rodzynek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać suszone owoce takie jak śliwki czy morele. Warto spróbować zrobić babkę krafin – nie dość, że jest pyszna, to z pewnością zaskoczy twoich gości.

Reklama

Przeczytaj też: Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki

Kręcona babka drożdżowa krafin – przepis

Babkę drożdżową krafin robi się dość szybko. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – w całej recepturze kluczowe okazuje się przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego. Dalej pójdzie już z górki. Co jest potrzebne, by zrobić babkę drożdżową cruffin? Oto lista składników: 

Zaczyn: 

  • 160 g mąki;
  • 150 ml letniego mleka; 
  • 20 g cukru; 
  • 8 g suszonych drożdży. 

Ciasto: 

  • 280 g mąki; 
  • 85 g cukru; 
  • 75 g miękkiego masła; 
  • 2 jajka; 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego; 
  • pół łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • 150 g rodzynek; 
  • 50 g suszonych moreli; 
  • około 50 g masła do posmarowania ciasta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw należy zabrać się za przygotowanie zaczynu. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę, po czym dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut. 
  2. Przesiewamy mąkę do miski. Następnie bierzemy drugą, dość sporą miskę i wsypujemy do niej zwykły cukier, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka i dokładnie miksujemy. Następnie do powstałej masy wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn i dokładnie wyrabiamy. 
  3. Stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Po około 5-6 minutach dodajemy sól oraz miękkie masło. Wyrabiamy przez kolejne 15-20 minut. Następnie przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny. 
  4. W międzyczasie można zająć się suszonymi morelami. Należy je poszatkować na drobne kawałeczki, a następnie wymieszać z rodzynkami. Wszystko trzeba jeszcze sparzyć wrzątkiem, żeby było bardziej miękkie, a na koniec odsączyć. 
  5. Po upływie półtorej godziny ciasto dzielimy na dwie części – powstaną z nich dwa ciasta. Rozwałkowujemy je na dość cienkie prostokąty. Smarujemy je ciepłym masłem i obsypujemy przygotowanymi wcześniej suszonymi morelami i rodzynkami.  
  6. Każdy z prostokątów dokładnie zawijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół nie docinając do końca. Potem skręcamy z ciasta “ślimaka" rozcięciem do środka, formując ciasto ku górze. 
  7. Gotowe ciasto wkładamy do dość wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby jeszcze trochę wyrosło. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut. Kontrolujemy co jakiś czas stan pieczenia – ciasto powinno być ładnie zarumienione. Potem analogicznie pieczemy drugie ciasto. 

Po upieczeniu wyciągamy babkę krafin i dajemy jej nieco przestygnąć. Całość można udekorować cukrem pudrem oraz owocami. Rzeczony specjał idealnie nada się na deser po świątecznym obiedzie

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: babka