Ta babka zachwyci nawet teściową. Wygląda i smakuje wybornie, robi się szybciutko
Babka to wypiek, który najbardziej kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że istnieje mnóstwo wariantów tego specjału. Jednym z nich jest babka cruffin, zwana także babką krafin. To słodkość pochodząca z Australii, która wygląda i smakuje wprost wspaniale. W jaki sposób ją zrobić? Sprawdź przepis na babkę drożdżową krafin!
Cruffin to wypiek znany także pod nazwą krafin. Został opracowany w Australii i w niedługim czasie zdobył serca mieszkańców innych części świata. Rzeczona słodkość charakteryzuje się delikatną strukturą i puszystością. Może przywodzić na myśl pewnego rodzaju mieszankę croissanta i muffina.
Kręcona babka drożdżowa krafin to doskonała propozycja na Święta Wielkanocne. Zazwyczaj przyrządza się ją z dodatkiem migdałów i rodzynek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać suszone owoce takie jak śliwki czy morele. Warto spróbować zrobić babkę krafin – nie dość, że jest pyszna, to z pewnością zaskoczy twoich gości.
Przeczytaj też: Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki
Babkę drożdżową krafin robi się dość szybko. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – w całej recepturze kluczowe okazuje się przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego. Dalej pójdzie już z górki. Co jest potrzebne, by zrobić babkę drożdżową cruffin? Oto lista składników:
Zaczyn:
- 160 g mąki;
- 150 ml letniego mleka;
- 20 g cukru;
- 8 g suszonych drożdży.
Ciasto:
- 280 g mąki;
- 85 g cukru;
- 75 g miękkiego masła;
- 2 jajka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- pół łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 150 g rodzynek;
- 50 g suszonych moreli;
- około 50 g masła do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy zabrać się za przygotowanie zaczynu. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę, po czym dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut.
- Przesiewamy mąkę do miski. Następnie bierzemy drugą, dość sporą miskę i wsypujemy do niej zwykły cukier, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka i dokładnie miksujemy. Następnie do powstałej masy wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn i dokładnie wyrabiamy.
- Stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Po około 5-6 minutach dodajemy sól oraz miękkie masło. Wyrabiamy przez kolejne 15-20 minut. Następnie przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny.
- W międzyczasie można zająć się suszonymi morelami. Należy je poszatkować na drobne kawałeczki, a następnie wymieszać z rodzynkami. Wszystko trzeba jeszcze sparzyć wrzątkiem, żeby było bardziej miękkie, a na koniec odsączyć.
- Po upływie półtorej godziny ciasto dzielimy na dwie części – powstaną z nich dwa ciasta. Rozwałkowujemy je na dość cienkie prostokąty. Smarujemy je ciepłym masłem i obsypujemy przygotowanymi wcześniej suszonymi morelami i rodzynkami.
- Każdy z prostokątów dokładnie zawijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół nie docinając do końca. Potem skręcamy z ciasta “ślimaka" rozcięciem do środka, formując ciasto ku górze.
- Gotowe ciasto wkładamy do dość wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby jeszcze trochę wyrosło. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut. Kontrolujemy co jakiś czas stan pieczenia – ciasto powinno być ładnie zarumienione. Potem analogicznie pieczemy drugie ciasto.
Po upieczeniu wyciągamy babkę krafin i dajemy jej nieco przestygnąć. Całość można udekorować cukrem pudrem oraz owocami. Rzeczony specjał idealnie nada się na deser po świątecznym obiedzie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku