Reklama
Reklama

Takie śniadanie można jeść codziennie. Smakuje jak ukochane ciasto Włochów

Owsianka na śniadanie to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Szybko może się jednak znudzić. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na ciekawe i oryginalne przepisy, które smakiem naśladują popularne i pyszne desery. Dzięki nim płatki owsiane już nigdy ci się nie znudzą.


Owsianka à la tiramisu — pyszne i pożywne śniadanie

Płatki owsiane to jeden z najlepszych sposobów na zdrowe śniadanie. Mają w sobie wiele cennych składników odżywczych i pozwalają nam zachować sytość na długo, ze względu na sporą zawartość błonnika. Kiedy połączymy je z jogurtem o wysokiej zawartości białka, mamy śniadanie doskonałe. Wystarczy dodać do niego kilka ulubionych owoców, aby w pełni cieszyć się bogactwem witamin i minerałów. Dodatkową zaletą jest szybkość ich przygotowania. Płatków owsianych wcale nie trzeba zawsze gotować. Wystarczy, że dzień wcześniej zmieszamy je z jogurtem lub mlekiem i pozostawimy na noc. W ten sposób uzyskamy pyszne danie bez trudu.

Kiedy często przygotowujemy owsiankę, możemy wpaść w rutynę. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, aby proste danie nabrało więcej finezji. Płatki owsiane są wyjątkowym składnikiem, ponieważ mają delikatny, neutralny smak, który z łatwością można zmieniać. Z tego powodu bardzo prosto przygotujemy najpopularniejsze desery w zdrowszej wersji. Przepis, który prezentujemy dzisiaj, jest ukłonem w stronę Włochów. Ta owsianka w stylu tiramisu sprawi, że poranek zamieni w rozkoszne doświadczenie. Koniecznie zjedz ją w towarzystwie filiżanki mocnej kawy.

Zobacz także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę

Jak zrobić owsiankę à la tiramisu? Przepis na dwie porcje

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 opakowanie skyru waniliowego,
  • 8-10 suszonych daktyli,
  • 30 ml espresso,
  • 1 łyżeczka kakao.

Płatki owsiane wrzucamy do miseczki i mieszamy ze skyrem. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka lub jogurtu, aby była luźniejsza. 

Następnego dnia przygotowujemy espresso i zalewamy nim daktyle. Po kilku minutach, kiedy będą odrobinę miększe, wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładki krem. Z lodówki wyjmujemy owsiankę. W pucharkach lub miseczkach układamy jedną warstwę płatków owsianych, a na nią wykładamy warstwę kremu kawowego, którą przykrywamy ponownie warstwą owsianki. Całość za pomocą sitka posypujemy warstwą kakao.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania