Takie śniadanie można jeść codziennie. Smakuje jak ukochane ciasto Włochów
Owsianka na śniadanie to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Szybko może się jednak znudzić. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na ciekawe i oryginalne przepisy, które smakiem naśladują popularne i pyszne desery. Dzięki nim płatki owsiane już nigdy ci się nie znudzą.
Płatki owsiane to jeden z najlepszych sposobów na zdrowe śniadanie. Mają w sobie wiele cennych składników odżywczych i pozwalają nam zachować sytość na długo, ze względu na sporą zawartość błonnika. Kiedy połączymy je z jogurtem o wysokiej zawartości białka, mamy śniadanie doskonałe. Wystarczy dodać do niego kilka ulubionych owoców, aby w pełni cieszyć się bogactwem witamin i minerałów. Dodatkową zaletą jest szybkość ich przygotowania. Płatków owsianych wcale nie trzeba zawsze gotować. Wystarczy, że dzień wcześniej zmieszamy je z jogurtem lub mlekiem i pozostawimy na noc. W ten sposób uzyskamy pyszne danie bez trudu.
Kiedy często przygotowujemy owsiankę, możemy wpaść w rutynę. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, aby proste danie nabrało więcej finezji. Płatki owsiane są wyjątkowym składnikiem, ponieważ mają delikatny, neutralny smak, który z łatwością można zmieniać. Z tego powodu bardzo prosto przygotujemy najpopularniejsze desery w zdrowszej wersji. Przepis, który prezentujemy dzisiaj, jest ukłonem w stronę Włochów. Ta owsianka w stylu tiramisu sprawi, że poranek zamieni w rozkoszne doświadczenie. Koniecznie zjedz ją w towarzystwie filiżanki mocnej kawy.
Zobacz także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 opakowanie skyru waniliowego,
- 8-10 suszonych daktyli,
- 30 ml espresso,
- 1 łyżeczka kakao.
Płatki owsiane wrzucamy do miseczki i mieszamy ze skyrem. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka lub jogurtu, aby była luźniejsza.
Następnego dnia przygotowujemy espresso i zalewamy nim daktyle. Po kilku minutach, kiedy będą odrobinę miększe, wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładki krem. Z lodówki wyjmujemy owsiankę. W pucharkach lub miseczkach układamy jedną warstwę płatków owsianych, a na nią wykładamy warstwę kremu kawowego, którą przykrywamy ponownie warstwą owsianki. Całość za pomocą sitka posypujemy warstwą kakao.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem