Reklama
Reklama

Takie śniadanie można jeść codziennie. Smakuje jak ukochane ciasto Włochów

Owsianka na śniadanie to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Szybko może się jednak znudzić. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na ciekawe i oryginalne przepisy, które smakiem naśladują popularne i pyszne desery. Dzięki nim płatki owsiane już nigdy ci się nie znudzą.


Owsianka à la tiramisu — pyszne i pożywne śniadanie

Płatki owsiane to jeden z najlepszych sposobów na zdrowe śniadanie. Mają w sobie wiele cennych składników odżywczych i pozwalają nam zachować sytość na długo, ze względu na sporą zawartość błonnika. Kiedy połączymy je z jogurtem o wysokiej zawartości białka, mamy śniadanie doskonałe. Wystarczy dodać do niego kilka ulubionych owoców, aby w pełni cieszyć się bogactwem witamin i minerałów. Dodatkową zaletą jest szybkość ich przygotowania. Płatków owsianych wcale nie trzeba zawsze gotować. Wystarczy, że dzień wcześniej zmieszamy je z jogurtem lub mlekiem i pozostawimy na noc. W ten sposób uzyskamy pyszne danie bez trudu.

Kiedy często przygotowujemy owsiankę, możemy wpaść w rutynę. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, aby proste danie nabrało więcej finezji. Płatki owsiane są wyjątkowym składnikiem, ponieważ mają delikatny, neutralny smak, który z łatwością można zmieniać. Z tego powodu bardzo prosto przygotujemy najpopularniejsze desery w zdrowszej wersji. Przepis, który prezentujemy dzisiaj, jest ukłonem w stronę Włochów. Ta owsianka w stylu tiramisu sprawi, że poranek zamieni w rozkoszne doświadczenie. Koniecznie zjedz ją w towarzystwie filiżanki mocnej kawy.

Zobacz także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę

Jak zrobić owsiankę à la tiramisu? Przepis na dwie porcje

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 opakowanie skyru waniliowego,
  • 8-10 suszonych daktyli,
  • 30 ml espresso,
  • 1 łyżeczka kakao.

Płatki owsiane wrzucamy do miseczki i mieszamy ze skyrem. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać dodatkową łyżkę mleka lub jogurtu, aby była luźniejsza. 

Następnego dnia przygotowujemy espresso i zalewamy nim daktyle. Po kilku minutach, kiedy będą odrobinę miększe, wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładki krem. Z lodówki wyjmujemy owsiankę. W pucharkach lub miseczkach układamy jedną warstwę płatków owsianych, a na nią wykładamy warstwę kremu kawowego, którą przykrywamy ponownie warstwą owsianki. Całość za pomocą sitka posypujemy warstwą kakao.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania