Reklama
Reklama

Wytrawne placki twarogowe z zielonym akcentem. Robię na szybki obiad lub kolację

Nie każdy jest fanem twarogu. Ma on kwaśny, intensywny smak oraz strukturę, która może przeszkadzać wybrednym osobom. Są jednak przepisy, dzięki którym możliwe jest włączenie go do swojej diety w pyszny i prosty sposób. My prezentujemy przepis na twarogowe placki ze szpinakiem, które doskonale nadają się na szybki, bezmięsny obiad. Zrób je i przekonaj się, że twaróg jest smakowitym dodatkiem do potarw.

Dlaczego warto włączyć twaróg do swojej diety?

Twaróg pośród produktów mlecznych jest produktem, który zawiera sporo pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważna w naszej diecie. To ono gra ważną rolę w wielu procesach, które przebiegają w naszym organizmie. Znajdziemy w nim takie minerały, jak sód, fosfor, potas, wapń i magnez oraz witaminy, w tym witaminę B4, witaminę B2, witaminę B12 i niewielkie ilości witaminy A i E.

Twaróg jest produktem niskokalorycznym, przez co polecany jest osobom na dietach redukcyjnych. Zależnie od zawartości tłuszczu w 100 g może zawierać od 90 do 150 kcal.

Ze względu na zawartość witaminy B12, polecany jest wegetarianom. Pomaga uzupełnić niedobory tej witaminy oraz cynku, czyli substancji, które w największych ilościach znajdują się w mięsie.

Twaróg ma niski indeks glikemiczny, przez co nie powinny się go obawiać osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność. Ma on również dość niską zawartość laktozy, przez co osoby o delikatnej nietolerancji nie powinny odczuwać nieprzyjemnych skutków ubocznych po jego spożyciu.

Twaróg zawiera w sobie też nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, które mają dużą wartość dla naszego zdrowia. Działają przeciwzapalnie i wspomagają proces przyswajania się witamin, rozpuszczających się w tłuszczach.

Zobacz także: Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny

Przepis na wytrawne placki twarogowe ze szpinakiem

Do przygotowania placków potrzebujemy:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 40 g świeżego szpinaku,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Twaróg przekładamy do miski, w której rozgniatamy go za pomocą widelca. Do miski dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy do momentu, aż składniki będą połączone. Liście szpinaku myjemy i siekamy, a następnie dorzucamy do masy i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy na nim po łyżce ciasta na placki, lekko je spłaszczając. Smażymy z dwóch stron do momentu, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z ulubionym sosem i surówką.

Zobacz także: Naleśniki jak u babci. Zamiast mleka dodaj do nich ten składnik

Z jakim sosem podawać placki twarogowe?

Wytrawne placki z dodatkiem twarogu i szpinaku są bardzo uniwersalne. Dzięki dodatkowym składnikom stanowią pełnowartościowy posiłek i mogą służyć nam jako obiad czy przekąska. Nie warto jednak podawać ich samych. Doskonale pasują do różnych sosów. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie placków, zróbmy do nich dodatkowo dip, dzięki któremu nie będą suche, a danie nie będzie nudne.

Placki twarogowe można podawać z różnymi sosami. Najlepiej jednak będą pasować do tych, przygotowanych na bazie jogurtów czy tłustej śmietany. Warto podać je z domowym sosem ziołowym, czosnkowym, pieczarkowym czy koperkowym. Aby przygotować najprostszą wersję dipu, będziemy potrzebować:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek suszony lub świeży,
  • sól i pierz.

Wystarczy, że czosnek przeciśniemy przez praskę, a koperek drobno posiekamy. Jeśli używamy przyprawy, będzie można po prostu dodać ją do jogurtu. Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce i na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szpinak | placki