Reklama
Reklama

Zalewam śliwki masą budyniową i wkładam do piekarnika. To najpyszniejsze i najszybsze letnie ciasto

Sezon na śliwki w pełni, na straganach można kupić dojrzałe owoce w korzystnych cenach. Warto w pełni to wykorzystać nie tylko do przygotowania powideł. To ciasto budyniowe ze śliwkami zrobisz szybko, a jego aromat wypełni cały dom.

Zapach śliwek pieczonych z cukrem nie ma sobie równych. Nasz przepis na budyniowe ciasto z tymi owocami zajmie zaledwie kwadrans, a zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Możesz zrobić je z kruszonką, posypać cukrem pudrem, podać z lodami lub bitą śmietaną. W każdej wersji będzie pyszne.   

Sezon na śliwki ruszył 

Śliwki węgierki, jak sama nazwa wskazuje, przywędrowały do nas z Węgier. Nie znaczy to jednak, że stamtąd pochodzą, ich rodowód sięga Azji Mniejszej. Mimo to już wieki temu zaaklimatyzowały się w Polsce i co roku możemy cieszyć się ich smacznymi i zdrowymi owocami.  

Reklama

Właśnie ruszył sezon na śliwki. Warto to wykorzystać, bo te owoce zawierają bardzo dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Są też cennym źródłem witamin, takich jak A, C, E i K, oraz witamin z grupy B. Ich spożywanie wspiera odporność i pracę układu nerwowego. W śliwkach znajdziemy też potas, magnez, żelazo i fosfor. To zbawienie dla serca i budowy mięśni. Śliwki obniżają też poziom cholesterolu i mają niski indeks glikemiczny. Są polecane przy odchudzaniu, ponieważ błonnik zapewnia na długo uczucie sytości. Choć w przypadku jedzenia ciasta ze śliwkami trudno mówić o ścisłej diecie, to takie połączenie ma swoje dobre strony. Witaminy A, E oraz K nasz organizm wchłania razem z tłuszczem. A tego w cieście z pewnością nie zabraknie.  

Najlepsze ciasto budyniowe ze śliwkami - przepis 

Przepis na budyniowe ciasto ze śliwkami jest prosty, wypiek nie ma szans się nie udać. Przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę, a efekt będzie powalający. Jeśli chcesz, możesz wierzch ciasta wysypać kruszonką, jednak wtedy kaloryczność dania wzrośnie.  

Składniki:  

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ do 550) - 2 szklanki 250 ml, 
  • 250 ml oleju,  
  • 4 jajka,  
  • 3 budynie waniliowe,  
  • 160 g cukru - około ¾ szklanki 250 ml, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • około 700 gramów wydrążonych śliwek,
  • masło do wysmarowania blaszki,
  • dwie łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:  

Śliwki poprzekrawaj na pół i zasyp połową cukru, odstaw.  

Wymieszaj ze sobą składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i budynie.  

Jajka rozetrzyj z pozostałym cukrem tak, by zbielały. Następnie dodaj do nich olej i zmiksuj. Do masy dodawaj stopniowo wymieszane składniki sypkie i cały czas całość miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.  

Blaszkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na jej dnie ułóż śliwki. Na koniec wylej na nie ciasto, starając się nie zostawić nieoblanych śliwek.  

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Piecz ciasto przez 50 minut, do suchego patyczka.  

Ciasta nie wyjmuj od razu z blachy. Pozostaw je do wystygnięcia i poczekaj, aż sok ze śliwek wsiąknie w ciasto.  

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę

Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu

Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | owocowe