Zapiekane schabowe z serem i pieczarkami od Strzelczyka. Rodzina już nie chce innych
Tomasz Strzelczyk przychodzi z kolejnym genialnym pomysłem na obiad. Tym razem są to zapiekane kotlety schabowe z serem i pieczarkami. Poznaj prosty przepis, który sprawdzi się każdego dnia. To danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a końcowy efekt robi duże wrażenie. Przekonaj się, czy zasmakuje również tobie.
Wymyślanie pomysłów na obiad każdego dnia może być męczące. Na szczęście z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, który podpowiada, w jaki sposób przyrządzić kotlety schabowe, aby nie znudziły się nam oraz naszym bliskim. Tym razem proponuje podać je z serem i pieczarkami.
Kluczem do tego przepisu jest dobre jakościowo mięso. Dzięki niemu grube plastry zamieniają się w kruche i soczyste kotlety. Dzięki dodatkowi lekko pikantnego czerwonego pesto zamieniają się w danie z charakterem. Całość dopełnia kremowy ser burrata i ser cheddar, które idealnie pasują do delikatnego smaku pieczarek. Zapieczone idealnie się komponują z mięsem i sprawiają, że danie jest wybitne.
Zapiekane schabowe są pyszne same w sobie. Idealnie będą pasować na obiad lub przekąskę. Możemy do nich przyrządzić lekką letnią sałatkę ze świeżych warzyw i oliwy. Jeśli zależy nam na bardziej treściwym obiedzie, możemy dodać do nich upieczone w piekarniku ziemniaki. Kotlety będą też idealne na imprezy. Wystarczy, że pokroimy je na mniejsze kawałki i podamy na dużym talerzu. Z pewnością szybko zdobędą serca naszych gości.
Składniki:
- schab bez kości,
- 4 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- 3 sery burrata,
- 3 łyżeczki czerwonego pesto,
- 400 g pieczarek,
- 120 g masła klarowanego,
- 50 g sera cheddar,
- tymianek,
- sól i pieprz.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię. Nie mieszamy i czekamy, aż odparują. Po kilku minutach mieszamy co jakiś czas. Kiedy odparuje większość wody, dodajemy do patelni ok. 50 g masła klarowanego. Przyprawiamy je suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie zajmujemy się mięsem. Schab kroimy na grube plastry i rozbijamy delikatnie je za pomocą tłuczka. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka wbijamy do płaskiego talerza i rozbijamy je za pomocą rózgi kuchennej lub widelcem. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej.
Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, rozgrzewamy kolejną, większą porcję masła klarowanego. Kładziemy na niej mięso i smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Obsmażone zdejmujemy z patelni i przekładamy na blaszkę. Następnie smarujemy je czerwonym pesto. Na każdym kotlecie kładziemy burratę, następnie pieczarki i posypujemy wszystko startym serem cheddar. Tak przygotowane kotlety wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i podajemy gorące.
Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje
Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa
Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią