Reklama
Reklama

Zapiekane schabowe z serem i pieczarkami od Strzelczyka. Rodzina już nie chce innych

Tomasz Strzelczyk przychodzi z kolejnym genialnym pomysłem na obiad. Tym razem są to zapiekane kotlety schabowe z serem i pieczarkami. Poznaj prosty przepis, który sprawdzi się każdego dnia. To danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a końcowy efekt robi duże wrażenie. Przekonaj się, czy zasmakuje również tobie.

Zapiekane schabowe idealne na obiad. Do czego pasują?

Wymyślanie pomysłów na obiad każdego dnia może być męczące. Na szczęście z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, który podpowiada, w jaki sposób przyrządzić kotlety schabowe, aby nie znudziły się nam oraz naszym bliskim. Tym razem proponuje podać je z serem i pieczarkami.

Kluczem do tego przepisu jest dobre jakościowo mięso. Dzięki niemu grube plastry zamieniają się w kruche i soczyste kotlety. Dzięki dodatkowi lekko pikantnego czerwonego pesto zamieniają się w danie z charakterem. Całość dopełnia kremowy ser burrata i ser cheddar, które idealnie pasują do delikatnego smaku pieczarek. Zapieczone idealnie się komponują z mięsem i sprawiają, że danie jest wybitne.

Zapiekane schabowe są pyszne same w sobie. Idealnie będą pasować na obiad lub przekąskę. Możemy do nich przyrządzić lekką letnią sałatkę ze świeżych warzyw i oliwy. Jeśli zależy nam na bardziej treściwym obiedzie, możemy dodać do nich upieczone w piekarniku ziemniaki. Kotlety będą też idealne na imprezy. Wystarczy, że pokroimy je na mniejsze kawałki i podamy na dużym talerzu. Z pewnością szybko zdobędą serca naszych gości.

Zapiekane schabowe z serem i pieczarkami Strzelczyka

Składniki:

  • schab bez kości,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 3 sery burrata,
  • 3 łyżeczki czerwonego pesto,
  • 400 g pieczarek,
  • 120 g masła klarowanego,
  • 50 g sera cheddar,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię. Nie mieszamy i czekamy, aż odparują. Po kilku minutach mieszamy co jakiś czas. Kiedy odparuje większość wody, dodajemy do patelni ok. 50 g masła klarowanego. Przyprawiamy je suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie zajmujemy się mięsem. Schab kroimy na grube plastry i rozbijamy delikatnie je za pomocą tłuczka. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jajka wbijamy do płaskiego talerza i rozbijamy je za pomocą rózgi kuchennej lub widelcem. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej.

Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, rozgrzewamy kolejną, większą porcję masła klarowanego. Kładziemy na niej mięso i smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Obsmażone zdejmujemy z patelni i przekładamy na blaszkę. Następnie smarujemy je czerwonym pesto. Na każdym kotlecie kładziemy burratę, następnie pieczarki i posypujemy wszystko startym serem cheddar. Tak przygotowane kotlety wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i podajemy gorące.

Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomniany przepis na gołąbki bez ryżu i mięsa. Po raz pierwszy jadłam je u znajomych pod Przemyślem

Na niedzielę zawsze robię Smaczek dziadziusia. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku

Zrobiłam na próbę i cała rodzina przepadła. Te kotlety z twarogu są genialne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad