Zrób kotlety drwala, rodzina przybiegnie na obiad bez zapraszania. Są przepyszne i sycące
Szukasz pomysłu na i sycący obiad dla całej rodziny? Oto on – kotlety drwala. To konkretne danie mięsne, które zaspokoi głód na długo. Przygotujesz je w ok. 40 minut. Do tego przepis na kotlety drwala jest bananie prosty.
Dania mięsne uchodzą za te najbardziej sycące ze względu na dużą porcję białka i tłuszczu, jakie dostarczają. Z tego powodu szukając przepisu na rodzinny obiad, który zaspokoi głód największych łasuchów, zwróć uwagę na kotlety drwala. To proste danie z mięsa mielonego, które możesz podać w różnej formie i dopasować je do upodobań członków rodziny.
Kotlety drwala zapieka się w piekarniku z pieczarkami i serem. Możesz podać je na talerzu z dodatkiem kaszy, ryżu czy frytek i bukietem warzyw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby kotlet drwala zamknąć w świeżej bułce z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego i musztardy. W ten sposób przygotujesz domowe i pożywne burgery.
Przeczytaj też: Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki
Kotlety drwala posmakują każdemu i nasycą na naprawdę długo. Stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad, ale także wcześniejszą kolację. Przepis na nie wcale nie jest trudny i wbrew pozorom zrobisz je w ekspresowym tempie. Do przygotowania kotletów drwala potrzebujesz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
- 200 g sera cheddar
- 500 g pieczarek
- pół łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu balsamicznego
Jak przygotować kotlety drwala?
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie w dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek i podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
- Z masy uformuj 8 średniej wielkości kulek i ułóż je na blaszce do pieczenia. Spłaszcz każdą z kulek, tak, aby w środku powstało małe wgłębienie.
- Pokrojone na plastry pieczarki podsmaż na małej ilości tłuszczu tak, aby dobrze się zarumieniły. Pod koniec smażenia dodaj sól, pieprz, tymianek i ocet balsamiczny. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Pieczarki ułóż we wgłębieniach kotletów. Posyp obficie tartym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut.
Kotlety drwala podawaj na ciepło. Wtedy smakują najlepiej. Obok na talerzu możesz ułożyć bukiet warzyw: sałatę, pomidory, ogórki lub inne ulubione dodatki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chrupiące kąski z kurczaka jak z fast foodu. Znikają ze stołu w kilka minut
To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości