Reklama
Reklama

Już nie moczę schabowych w mleku. Po tej marynacie mięso jest bardziej kruche i soczyste

Kotlet schabowy to standardowe danie kuchni polskiej, bez którego nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu. Problem pojawia się, kiedy jednak pomimo prostoty tej potrawy wychodzi nam ona niesmaczna i twarda. Przekonaj się, co robisz źle i nie pozwól, aby kolejny obiad został zepsuty przez suche i nieapetyczne mięso.

Kotlet schabowy jest jedną z najprostszych potraw kuchni polskiej. Mięso wystarczy odpowiednio oprawić, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć. Jeśli jednak pomimo doskonałej znajomości wszystkich kroków, w dalszym ciągu mięso wychodzi twarde i suche, najwyższa pora coś zmienić. Podpowiadamy, jak naprawić błędy i uzyskać kotlet, który zachwyci kruchym i soczystym mięsem.

Sprawdź także: Zanim opanierujesz i usmażysz, dobrze natrzyj. Takich schabowych rodzina jeszcze nie jadła

Dlaczego schabowy wychodzi suchy?

Pierwszym krokiem do pysznego kotleta schabowego jest odpowiednie rozbicie mięsa. Służy ono zmniejszeniu jego grubości, a także rozbiciu włókien. Dzięki temu proces smażenia kotletów skraca się, a mięso jest cienkie i kruche.

Oprócz rozbicia kotletów warto je przed smażeniem dodatkowo zamarynować. Mięso będzie nie tylko lepsze w smaku przez dodatek przypraw, ale również będzie bardziej soczyste i miękkie. Kiedy połączymy te dwa aspekty — właściwe rozbicie mięsa i zamarynowanie go, nasze kotlety będą skazane na sukces.

W czym marynować schab?

Przed usmażeniem schab warto zamarynować. Dzięki odpowiedniemu namoczeniu mięsa możliwe będzie uzyskanie kruchej i soczystej struktury po usmażeniu. Większość osób wybiera do tego marynatę z mleka. Jego właściwości skutecznie zmiękczają schab. Ma jednak swoje wady. Przede wszystkim mleko może przyspieszać rozwój bakterii w mięsie. Przez to długie moczenie w nim może wpłynąć na smak, a nawet na bezpieczeństwo jedzenia kotletów.

O wiele lepszą opcją, która od jakiegoś czasu zdobywa coraz większą popularność, jest marynowanie kotletów schabowych w jogurcie naturalnym lub maślance. Są to produkty bogate w zdrowe bakterie probiotyczne, które przedłużą świeżość mięsa, wzbogacą jego smak i zmiękczą je.

Jogurtowa marynata do schabu — lepsza od mleka. Jak ją przygotować?

Składniki do marynaty:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 0,5 cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na kotlety:

  • 3 sztuki kotletów schabowych,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Plastry schabu dokładnie myjemy, a następnie lekko rozbijamy. Każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Wyjmujemy i odciskamy nadmiar marynaty za pomocą czystego ręcznika papierowego. Rozkładamy trzy talerze. W jednym rozbijamy jajko i bełtamy je widelcem. Do dwóch pozostałych wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe