Kwiaty na zdrowie i do kuchni. Jakie właściwości ma chaber i co z niego zrobić?
Chaber bławatek wyróżnia się mocnym błękitnym kolorem, nazywanym nawet „chabrowym”. Przez wiele osób jest traktowany jak chwast, jednak kryją się w nim liczne właściwości zdrowotne. Kwiaty tej rośliny mają przy tym korzenny, słodko-pikantny smak, który wielu osobom przypadnie do gustu. Jak chaber bławatek wpływa na zdrowie i co można z niego przygotować?
Chaber bławatek to gatunek rośliny zielnej z rodziny astrowatych, którą można spotkać w Europie i na Syberii Zachodniej. To roślina słabo ulistniona, osiągająca wysokość od 30 do 90 cm, o prostej, cienkiej, owłosionej łodydze. Bławatka wyróżniają przede wszystkim kwiaty o pięknym i mocnym błękitnym kolorze. Ta jednoroczna lub dwuletnia roślina w Polsce uchodzi za pospolity chwast polny. Kryje jednak w sobie liczne właściwości zdrowotne.
Chaber bławatek od dawna stosowany był w medycynie ludowej. Jego suszone kwiaty nie tylko nie tracą swojego charakterystycznego koloru, ale też wykazują wiele właściwości leczniczych. Działają między innymi przeciwświądowo, przeciwkaszlowo, moczopędnie i łagodnie przeczyszczająco. Ponadto wykazują działanie ściągające i tonizujące, zatem mogą być stosowane również zewnętrznie. Na zmęczenie oczu czy zapalenie spojówek warto zastosować płyn z kwiatów chabra. Z kolei odwar z nich można zastosować jako środek przeciwreumatyczny.
Chaber bławatek wykazuje również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Roślina ta może być stosowana leczniczo między innymi przy niewydolności krążenia, grzybicy, trądziku czy łupieżu, ale również przy zapaleniu dróg moczowych. Naparem z kwiatów tej rośliny można płukać jamę ustną. Wspomoże leczenie stanów zapalnych i wrzodów. Pomoże też przy krwawieniu dziąseł.
Kwiaty chabru znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Można z nich przygotować napary lecznicze, ale też pielęgnacyjne. Najlepiej znana jest herbata z kwiatów chabru, ale uznaniem cieszy się także nalewka, lemoniada czy wino. Doskonałym smakiem i wieloma wartościami odżywczymi wyróżnia się również sok z chabrów. Z uwagi na swój oryginalny kolor, płatki kwiatów można dodać do sałatki. Sprawią, że będzie wyglądała niezwykle estetycznie i oryginalnie, a do tego będzie jeszcze zdrowsza.
Jak przygotować tego typu specjały? Prezentujemy kilka ciekawych przepisów:
Nalewka z kwiatów chabru
Do jej przygotowania będą potrzebne: około czterech szklanek płatków, pół litra spirytusu, pół szklanki wody i ¾ szklanki cukru. Jak przygotować nalewkę z chabrów?
- Płatki wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wymieszanym z wodą alkoholem.
- Słój zakręcamy i odstawiamy na trzy tygodnie w nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas nim potrząsamy, aby wspomóc rozpuszczanie cukru.
- Po upływie trzech tygodni nalewkę przecedzamy przez sito o drobnych oczkach.
- Przecedzoną nalewkę przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Sałatka z kwiatów chabru
Do jej przygotowania wystarczy kilka składników, w tym: cztery młode buraczki, listki rukoli, kilka poziomek, kilka chabrów, a także opakowanie sera feta. Do wykonania sosu potrzebujemy zaś łyżki płynnego miodu i łyżki octu balsamicznego.
Jak przygotować sałatkę?
- Buraczki trzeba upiec, a gdy wystygną obrać je i pokroić w cienkie plasterki, które układamy na talerzu.
- Plasterki buraczków posypujemy pokruszonym serem feta.
- Na nim układamy listki rukoli i poziomki, a następnie całość posypujemy płatkami chabrów.
- Miód mieszamy z octem balsamicznym i tak powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sok z kwiatów chabru
Sok czy syrop z chabrów jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczą trzy składniki: kwiaty, cukier i woda. Najważniejsze, by zebrać kwiaty daleko od drogi - wówczas nie będą zanieczyszczone. Co następnie robimy?
- Obrywamy płatki i wsypujemy ich część do słoika.
- Zasypujemy pierwszą warstwę kwiatów centymetrową warstwą cukru, po czym znów zasypujemy warstwą płatków.
- W ten sposób tworzymy naprzemienne warstwy kwiatów i cukru, aż zapełnimy cały słoik.
- Zalewamy całość przegotowaną, zimną wodą.
- Słoik przykrywamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe, słoneczne miejsce. Co jakiś czas możemy poruszać słoikiem.
- Po upływie tygodnia syrop filtrujemy przez gazę i przelewamy do wyparzonych, ciemnych butelek.
Butelki szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Sok z chabrów nadaje się do rozcieńczania z wodą, herbatą czy lemoniadą. Może być też doskonałym dodatkiem do lodów czy deserów.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości
Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć