Reklama
Reklama

Sypię do moździerza, potem do kawy. Tylko tak zaparzona obniża cukier i pomaga schudnąć

Kardamon to aromatyczna przyprawa, która kojarzy się nam głównie z kuchnią indyjską. Warto jednak pochylić się nad jej właściwościami i wprowadzić do swojej diety, ponieważ zaskakuje pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wkomponować kardamon do swojej codziennej rutyny, doskonale sprawdzi się między innymi jako ciekawy dodatek do kawy.

Do dzisiaj kardamon jest jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Warto odkryć jego właściwości, aby móc cieszyć się korzyściami zdrowotnymi każdego dnia. Dowiedz się, kto szczególnie może z nich skorzystać.

Kardamon, czyli ziarna zdrowia. Jakie mają właściwości?

W składzie kardamonu znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera minerały takie jak magnez, wapń, potas i cynk oraz witaminy, w tym witaminę i witaminy z grupy B. To jednak nie te składniki sprawiają, że jego wpływ na nasze zdrowie jest tak duży.

Kardamon zawiera spore ilości olejków eterycznych — alfa-terpineol, limonen, borneol, czy cyneol to tylko niektóre z nich. To właśnie dzięki nim ma swój charakterystyczny smak oraz mocny aromat. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy przeciwutleniacze. Przez nie kardamon chroni nas przed stanami zapalnymi, spowalnia procesy starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób przewlekłych.

Reklama

Kardamon stosowany jest przy problemach ze strony układu pokarmowego. Pomaga w usprawnieniu trawienia i polecany jest po obfitych posiłkach. Może pomóc w przypadku wzdęć, nudności, zgagi oraz wymiotów. Działa antybakteryjnie i moczopędnie, przez co polecany jest również w przypadku infekcji układu moczowego.

Zobacz także: Dodaję do sałatek, kurczaka, a nawet parzę herbatę. Ziarenka zdrowia mam zawsze w zapasie

Na co pomaga picie kawy z kardamonem? Te osoby powinny na nią postawić

Kardamon polecany jest szczególnie osobom, które się odchudzają. Dzięki swoim właściwościom wspiera proces trawieniaprzyspiesza metabolizm i pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn. Może również pomóc nam w regulowaniu apetytu, przez to, że ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.

Kardamon stosowany jest przez niektórych również w celu poprawy koncentracji. Często stosuje się go w aromaterapii, ponieważ jego zapach może pomagać  w radzeniu sobie z lękiem i stresem.

Osoby, które często łapią infekcje, również powinny włączyć go do diety. Ze względu na swoje rozgrzewające i antybakteryjne działanie może pomóc nam uporać się z kryzysami odporności i nawracającymi dolegliwościami.

Jak zaparzyć kawę z kardamonem?

Do przygotowania kawy z kardamonem będziemy potrzebowali jedynie ziaren naszej ulubionej kawy oraz kardamonu. Do zmielenia ich przyda się nam młynek do kawy, w którym będziemy mogli zmielić oba rodzaje ziaren. Jeśli posiadamy już mielone ziarna kawy, kardamon będziemy mogli rozdrobnić np. za pomocą moździerza.

Jeśli posiadamy kawiarkę lub przygotowujemy kawę w tygielku, wystarczy, że zmieszamy kawę z kardamonem i zaparzymy ją tak jak zwykle. Jeśli posiadamy ekspres do kawy, pozostaje nam zmieszać kawę z kardamonem już po jej zaparzeniu. Wystarczy, że przygotujemy klasyczną filiżankę czarnej kawy, a następnie dodamy do niej pożądaną przez nas ilość przyprawy. Jeśli nie lubimy czarnej kawy, śmiało możemy postawić na dodatki, takie jak śmietanka czy cukier.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obniża cukier lepiej niż cynamon. Gdy jesz regularnie, jelita zaczynają dobrze pracować

Jedz, gdy masz problemy z jelitami lub jesteś na diecie. Możesz zrobić spód do pizzy lub sycący omlet

Nie bez powodu zaliczana jest do superowoców. Ma dużo błonnika, wspomaga dobrą pracę serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa