Reklama
Reklama

Zdobi ogród i leczy. Docenią go kobiety po 50. roku życia. Jakie właściwości ma wrzos i co zrobić z jego kwiatów?

Wrzos to roślina uznawana za jeden z symboli jesieni. Okazuje się jednak, że wyróżnia się ona nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale również prozdrowotnym działaniem i dość szerokim zastosowaniem w kuchni. Jakie właściwości ma wrzos i co można zrobić z jego kwiatów?

Wrzos pospolity, zwany również zwyczajnym, to roślina z rodziny wrzosowatych, ciesząca się dużą popularnością w Polsce i to nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale również prozdrowotne działanie na organizm. Jej dodatkowym atutem jest odporność na trudne warunki atmosferyczne, takie jak mróz czy susza. Nie bez powodu jej kwiaty są tak chętnie wykorzystywane w ziołolecznictwie - okazuje się, że obecne w nich związki wspomagają leczenie wielu schorzeń i to nie tylko tych związanych ze spadkiem odporności. Jakie właściwości ma wrzos i jak wykorzystać go w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Kwiat wrzosu - właściwości i zastosowanie 


Jakie działanie na organizm wykazuje kwiat wrzosu? Właściwości i zastosowanie tego surowca są bardzo wszechstronne, a to wszystko za sprawą obecnych w nim składników. Roślina ta stanowi prawdziwą skarbnicę leczniczych substancji, takich jak flawonoidy, garbniki, hydrochinon, arbutyna, związki goryczkowe, potas, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne, które nie tylko leczą, ale również zapobiegają rozwojowi rozmaitych schorzeń. 

Kwiat wrzosu świetnie sprawdza się przy przeziębieniu, zwłaszcza w przypadku kaszlu i gorączki. Ale nie tylko - niektórzy cenią go także za jego własności moczopędne, rozkurczowe i przeciwbakteryjne, ponieważ dzięki temu przynosi ulgę przy chorobach nerek i zakażeniach dolnych dróg moczowych. Nie sposób nie wspomnieć także o jego potencjale przeciwzapalnym, na którym może skorzystać np. problematyczna skóra.  

Jakie właściwości ma wrzos poza tymi wyżej wymienionymi? Zwolennicy medycyny alternatywnej chętnie sięgają po niego przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak niestrawność, biegunka czy ból brzucha. Ponadto znany jest on ze swojego działania uspokajającego, dlatego wskazany jest dla osób borykających się z bezsennością oraz wzmożonym napięciem nerwowym. Warto dodać, że jest on stosowany w kosmetyce, ponieważ doskonale chroni, nawilża i regeneruje skórę.  

Co zrobić z kwiatów wrzosu?

   Zastanawiasz się, co zrobić z kwiatów wrzosu? Możliwości jest co najmniej kilka. W pierwszej kolejności warto postawić na nalewkę, herbatę oraz napary, które przyjdą ci z pomocą przy przeziębieniu, zmęczeniu czy dolegliwościach bólowych, np. tych spowodowanych miesiączką. Poznaj przepisy z kwiatami wrzosu w roli głównej, które bez problemu wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni.  

Nalewka z kwiatów wrzosu  


Aby przygotować nalewkę z kwiatów wrzosu, poza głównym składnikiem musisz zaopatrzyć się w spirytus 60-70%, wódkę 40%, wodę oraz cukier. Wsyp kwiaty do wyparzonego słoika, po czym zalej je alkoholem i umieść w ciemnym miejscu na około 10 dni. Po upływie tego czasu przecedź płyn przez gęste sitko i wlej go z powrotem do słoika. Gotuj w rondelku cukier z wodą do momentu, aż lekko zgęstnieje, a następnie dodaj powstały syrop do alkoholowej mikstury i dokładnie wymieszaj. Przelej zawartość słoika do szklanych butelek i odstaw je w ciemne miejsce na około sześć miesięcy. Jeśli chcesz, żeby twoja nalewka miała lekko kwaśny smak, możesz dodać do niej nieco soku z cytryny.  

Kiedy najlepiej sięgać po nalewkę z kwiatów wrzosu? Doskonale sprawdzi się ona przy napięciu nerwowym, problemach z zaśnięciem, infekcjach dróg moczowych oraz niestrawności. Co ciekawe, niektórzy rozcieńczają ją z wodą i stosują jako płyn do płukania jamy ustnej w celu pozbycia się aft i pleśniawek. Pamiętaj, że nie należy przesadzać z jej ilością - leczniczy efekt możesz uzyskać przy spożywaniu jednej łyżki dwa lub trzy razy dziennie.  

Napar z kwiatów wrzosu 

 
Co zrobić z kwiatów wrzosu, jeśli nie nalewkę? Na przykład aromatyczny napar. Jego przyrządzenie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to zalać łyżkę surowca dwiema szklankami wrzącej wody, parzyć przez 10-15 minut pod przykryciem i odcedzić. Taki napar przyjdzie ci z pomocą przy wyżej wymienionych dolegliwościach, a także przy dyskomforcie spowodowanym menstruacją lub menopauzą. Podobnie jak w przypadku nalewki nie należy pić go w zbyt dużych ilościach, ponieważ może podrażnić żołądek. Niektórzy chętnie dodają taki napar do kąpieli, ponieważ rozluźnia mięśnie i relaksuje. 

Herbata z kwiatów wrzosu 


Nie masz ochoty ani na nalewkę, ani na napar? W takim razie postaw na lżejszą herbatkę. Wystarczy, że wsypiesz łyżkę kwiatów do szklanki, zalejesz je wrzącą wodą i zaparzysz całość pod przykryciem do momentu, aż płyn nabierze lekko czerwonego koloru. Napój w tym wydaniu przyniesie ci ulgę przy przeziębieniu, lekkim niepokoju oraz biegunce. Zwolennicy medycyny alternatywnej stosują go również bezpośrednio na skórę w celu złagodzenia jej podrażnień, np. tych wywołanych łuszczycą.  

Jak zbierać kwiaty wrzosu?  

 
Skoro już wiesz, jakie właściwości ma wrzos i co można zrobić z niego w kuchni, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jak prawidłowo go zbierać. Najlepiej robić to na początku jego kwitnienia, czyli pod koniec sierpnia. Pamiętaj, aby ucinać łodyżki bardzo delikatnie, ponieważ kwiaty łatwo się osypują. Unikaj okazów, na których widać jakiekolwiek uszkodzenia lub brunatne plamy. 

Wrzos jako roślina miododajna 


Wrzos zwyczajny to jedna z najcenniejszych roślin miododajnych. Wytwarzany z niego miód wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również szerokim zastosowaniem w medycynie naturalnej. Obecne w nim związki wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. To właśnie dlatego miód wrzosowy uznawany jest za doskonałe naturalne remedium na osłabienie odporności, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, przeziębienie oraz stany zapalne jamy ustnej

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL