Reklama
Reklama

Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy

Co powiesz na mięso mielone w nieco innym wydaniu niż tradycyjne kotlety czy zapiekanka z ziemniakami? Ta rolada jest przepyszna, a suszone pomidory i przyprawy sprawiają, że nigdy nie zapomnisz o tym wyjątkowym przepisie. Zrób raz, a na stałe trafi do twojego menu.

Rolada z mięsa mielonego to danie, które z powodzeniem sprawdzi się na obiad, kolację, przystawkę czy też jako przekąska imprezowa na desce wędlin. Kruche i rozpływające się w ustach mięso skrywa aromatyczne i wytrawne wnętrze pełne idealnie połączonych ze sobą smaków. 

Rolada z mięsa mielonego - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne są:

Rolada: 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego, 
  • 1 jajko,
  • 50 g bułki tartej, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki. 

Farsz: 

  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 50 g oliwek, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 50 g bułki tartej,
  • 25 g orzeszków pini, 
  • 25 g suszonych pomidorów, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Rolada z mięsa mielonego - przepis

Przygotuj farsz. 

Orzeszki pini lekko podpraż na suchej patelni, a następnie je posiekaj ostrym nożem. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.  Suszone pomidory i oliwki pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu do uzyskania zwartej konsystencji. 

Przygotuj roladę. 

W misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż masę mięsną na folię aluminiową lub papier. Rozpłaszcz ją na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku rozłóż równomiernie farsz. Mięso ostrożnie zwiń, pomagając sobie folią lub papierem. Zlep dobrze miejsce łączenia. 

Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i posmaruj ją rozbełtanym jajkiem. Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut, aż mięso straci swoją surowość. Roladę z mięsa mielonego wyjmij i pozostaw do przestudzenia przed krojeniem. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na Podkarpaciu to wciąż popularna potrawa. Chrupiące, pożywne i bardzo smaczne

Wystarczy dodać pod koniec gotowania. Rosół nabierze głębokiego, złocistego koloru

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach

INTERIA.PL