Karkówka po królewsku na świąteczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko ryby. W pierwszy i drugi dzień świąt chcemy gościom podać na obiad mięso. Karkówka po królewsku będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowana według starego przepisu, będzie aromatyczna, soczysta i tak krucha, że rozpływa się w ustach.
Na świąteczny obiad warto zaserwować karkówkę. Jeśli upieczesz ją w aromatycznej marynacie i podasz w eleganckiej formie, efekt na stole będzie spektakularny. A to, czego goście nie zjedzą na obiad, możesz podać na zimno do kolacji, nic się nie zmarnuje.
W przygotowaniu kruchutkiej karkówki kluczem do sukcesu jest marynata. Dzięki niej mięso nabiera głębi smaku. Warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Składniki takie jak musztarda, keczup i aromatyczne przyprawy potrzebują czasu, aby zadziałać. Im dłużej mięso odpoczywa w marynacie, tym lepiej. Optymalny czas to 12 godzin. Dzięki temu karkówka wchłonie wszystkie aromaty, a podczas pieczenia będzie soczysta i pełna smaku.
Aby wszystko zadziałało, jak trzeba, zamarynuj mięso dzień wcześniej i pozostaw w lodówce. Karkówka pieczona w całości wygląda imponująco, a jej przygotowanie wcale nie wymaga od ciebie wielkiego zaangażowania. Najwięcej do zrobienia mają tu marynata i piekarnik. Podczas pieczenia trzeba tylko pilnować temperatury i odkryć mięso 20 minut przed końcem, aby wierzch apetycznie się przypiekł.
Karkówkę po królewsku zacznij przygotowywać dzień wcześniej, aby dać jej czas na wymoczenie się w marynacie. Poniżej podany przepis dotyczy kilograma mięsa. Jeśli chcesz upiec większy kawałek, dodaj proporcjonalnie większą ilość składników i wydłuż czas pieczenia. Przyjmuje się, że na jeden kilogram karkówki przypada godzina pieczenia w piekarniku.
Składniki:
- 1 kg karkówki w kawałku,
- 4 łyżki ketchupu łagodnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- oregano według uznania,
- natka pietruszki według uznania,
- papryka słodka w proszku,
- papryka ostra w proszku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina sosu sojowego,
- 2 cebule,
- 150 g pieczarek,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdej strony posól i popieprz i odłóż na bok.
Teraz przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj ketchup, musztardę, oliwę z oliwek i sos sojowy. Dopraw oregano, natką pietruszki, papryką słodką oraz ostrą. Wymieszaj całość i natrzyj karkówkę z każdej strony. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, włóż do lodówki na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wstaw karkówkę, podlej ją delikatnie wodą i piecz tak przez 40 minut.
W tym czasie posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu. Dodaj do piekącej się karkówki na dno naczynia żaroodpornego. Zostaw tak jeszcze na 20 minut, ale już bez przykrycia. Jeśli mięso z góry się przypieka to przykryj je folią aluminiową. Podawaj z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi. Będzie doskonała również z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Źródło: terazgoruje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kruche ciasto i aksamitny krem to duet idealny. Orzeszki zrobię jeszcze przed świętami
Najlepsza ryba po grecku. Zawsze robię z przepisu mojej babci