Reklama
Reklama

Karkówka po królewsku na świąteczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko ryby. W pierwszy i drugi dzień świąt chcemy gościom podać na obiad mięso. Karkówka po królewsku będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowana według starego przepisu, będzie aromatyczna, soczysta i tak krucha, że rozpływa się w ustach.

Na świąteczny obiad warto zaserwować karkówkę. Jeśli upieczesz ją w aromatycznej marynacie i podasz w eleganckiej formie, efekt na stole będzie spektakularny. A to, czego goście nie zjedzą na obiad, możesz podać na zimno do kolacji, nic się nie zmarnuje.  

Dobra marynata jest sekretem kruchego mięsa

W przygotowaniu kruchutkiej karkówki kluczem do sukcesu jest marynata. Dzięki niej mięso nabiera głębi smaku. Warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Składniki takie jak musztarda, keczup i aromatyczne przyprawy potrzebują czasu, aby zadziałać. Im dłużej mięso odpoczywa w marynacie, tym lepiej. Optymalny czas to 12 godzin. Dzięki temu karkówka wchłonie wszystkie aromaty, a podczas pieczenia będzie soczysta i pełna smaku. 

Reklama

Aby wszystko zadziałało, jak trzeba, zamarynuj mięso dzień wcześniej i pozostaw w lodówce. Karkówka pieczona w całości wygląda imponująco, a jej przygotowanie wcale nie wymaga od ciebie wielkiego zaangażowania. Najwięcej do zrobienia mają tu marynata i piekarnik. Podczas pieczenia trzeba tylko pilnować temperatury i odkryć mięso 20 minut przed końcem, aby wierzch apetycznie się przypiekł.  

Karkówka po królewsku na święta 

Karkówkę po królewsku zacznij przygotowywać dzień wcześniej, aby dać jej czas na wymoczenie się w marynacie. Poniżej podany przepis dotyczy kilograma mięsa. Jeśli chcesz upiec większy kawałek, dodaj proporcjonalnie większą ilość składników i wydłuż czas pieczenia. Przyjmuje się, że na jeden kilogram karkówki przypada godzina pieczenia w piekarniku.  

Składniki: 

  • 1 kg karkówki w kawałku,
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • oregano według uznania,
  • natka pietruszki według uznania, 
  • papryka słodka w proszku, 
  • papryka ostra w proszku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • odrobina sosu sojowego, 
  • 2 cebule,
  • 150 g pieczarek,
  • tłuszcz do smażenia.  

Sposób przygotowania: 

Karkówkę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdej strony posól i popieprz i odłóż na bok.  

Teraz przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj ketchup, musztardę, oliwę z oliwek i sos sojowy. Dopraw oregano, natką pietruszki, papryką słodką oraz ostrą. Wymieszaj całość i natrzyj karkówkę z każdej strony. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, włóż do lodówki na całą noc.  

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wstaw karkówkę, podlej ją delikatnie wodą i piecz tak przez 40 minut.  

W tym czasie posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu. Dodaj do piekącej się karkówki na dno naczynia żaroodpornego. Zostaw tak jeszcze na 20 minut, ale już bez przykrycia. Jeśli mięso z góry się przypieka to przykryj je folią aluminiową. Podawaj z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi. Będzie doskonała również z kluskami śląskimi lub kopytkami.  

Źródło: terazgoruje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Kruche ciasto i aksamitny krem to duet idealny. Orzeszki zrobię jeszcze przed świętami

Najlepsza ryba po grecku. Zawsze robię z przepisu mojej babci

Prosta sałaka na wigilijny stół. Zrobisz ją w 20 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | dania główne | Boże Narodzenie