Reklama
Reklama

Co zjeść w Chorwacji? To danie koniecznie zamów w restauracji

Chorwacja to jeden z ulubionych wakacyjnych krajów Polaków. Państwo to przyciąga pięknymi plażami, słoneczną pogodą i ciekawymi zabytkami. Sprawdź jeszcze tylko, co jeść podczas wakacji w Chorwacji, aby twoja podróż stała się znacznie bardziej atrakcyjna i apetyczna.

Wakacje na południu Europy. Co jeść w Chorwacji?

Chorwacja w ostatnich latach wyrosła na jednego z liderów, jeśli chodzi o kraje, w których najczęściej spędzamy wakacje. Nie bez znaczenia jest tutaj kuchnia chorwacka, która z jednej strony obfituje w ryby i owoce morza, a z drugiej w grillowane mięso, podawane w towarzystwie lokalnego wina. Co jeść w Chorwacji na wakacjach?

Na początek warto zjeść chorwacki burek. Nazwa nie ma nic wspólnego z czworonożnym przyjacielem człowieka, a burek to nic innego jak rodzaj placka z ciasta filo wypełnionego mielonym mięsem, białym serem lub szpinakiem. Pozostając przy mielonym mięsie, nie sposób nie spróbować ćevapčići. Te, choć nie przyciągają wyglądem, to są to popularne w Chorwacji mięsne paluchy z grilla.

Co jeść w Chorwacji na wakacjach? Nie należy zapominać, że bałkański kraj to stolica dań rybnych. Do tradycyjnych należą różnego rodzaju rybne potrawki, takie jak pikantny i aromatyczny fiš paprikaš. Równie smakowitą propozycją jest brudet, popularny gulasz z kilku rodzajów ryb, głównie z węgorza, duszony z cebulą, warzywami i sosem pomidorowym.

Chorwaci uwielbiają grillowane ryby, dlatego warto spróbować takich przysmaków jak pas na žaru, czyli grillowane mięso z rekina. Oprócz tego na stołach Chorwatów bardzo często gości riba sa žara, czyli różnego rodzaju ryby z rusztu.

Powrót z Chorwacji? Kulinarne pamiątki z Bałkanów

Co przywieźć z Chorwacji? Jedna z obowiązkowych pamiątek to lawendowy miód. Ten w Chorwacji jest niezwykle popularny, podobnie zresztą jak figi. Te można kupić świeże, suszone lub w postaci przetworów. Bez względu na to, na co się zdecydujemy, ich słodycz długo będzie przypominała chorwackie plaże. Podobnie zresztą jak smokvenjak, czyli ciasto z suszony fig i orzechów.

Z Chorwacji warto również przywieźć popularną w tym kraju suszoną szynkę pršut. Ta niewiele się różni od szynki parmeńskiej. Z serów warto zabrać paski ser, który jest produkowany tylko na chorwackiej wyspie Pag, jednej z najbardziej słonecznych wysp Adriatyku. Twardy ser powstaje z mleka owczego i ma niezapomniany smak.

Kulinarna rozpusta w Chorwacji. Czego lepiej unikać?

Czego nie jeść w Chorwacji? Bez wątpienia wiele osób nie przełknie gulaszu z węgorza i żaby. Ten chorwacki przysmak pochodzi z doliny Neretwy i doprawiany jest papryką oraz liśćmi laurowymi. Gulasz podawany jest z kluseczkami z polenty, kiedyś podstawowy posiłek legionistów.

W Chorwacji popularne jest również risotto z mątwy. To nabiera głębokiego czarnego koloru, który może przypominać atrament. To jednak nic w porównaniu z pieczoną jagnięcą głową. Nie byle jaką, bo ta zawiera język, policzki, mózg oraz gałki oczne. To coś tylko dla odważnych smakoszy.


Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

INTERIA.PL