Reklama
Reklama

Co zjeść w Chorwacji? To danie koniecznie zamów w restauracji

Chorwacja to jeden z ulubionych wakacyjnych krajów Polaków. Państwo to przyciąga pięknymi plażami, słoneczną pogodą i ciekawymi zabytkami. Sprawdź jeszcze tylko, co jeść podczas wakacji w Chorwacji, aby twoja podróż stała się znacznie bardziej atrakcyjna i apetyczna.

Wakacje na południu Europy. Co jeść w Chorwacji?

Chorwacja w ostatnich latach wyrosła na jednego z liderów, jeśli chodzi o kraje, w których najczęściej spędzamy wakacje. Nie bez znaczenia jest tutaj kuchnia chorwacka, która z jednej strony obfituje w ryby i owoce morza, a z drugiej w grillowane mięso, podawane w towarzystwie lokalnego wina. Co jeść w Chorwacji na wakacjach?

Na początek warto zjeść chorwacki burek. Nazwa nie ma nic wspólnego z czworonożnym przyjacielem człowieka, a burek to nic innego jak rodzaj placka z ciasta filo wypełnionego mielonym mięsem, białym serem lub szpinakiem. Pozostając przy mielonym mięsie, nie sposób nie spróbować ćevapčići. Te, choć nie przyciągają wyglądem, to są to popularne w Chorwacji mięsne paluchy z grilla.

Co jeść w Chorwacji na wakacjach? Nie należy zapominać, że bałkański kraj to stolica dań rybnych. Do tradycyjnych należą różnego rodzaju rybne potrawki, takie jak pikantny i aromatyczny fiš paprikaš. Równie smakowitą propozycją jest brudet, popularny gulasz z kilku rodzajów ryb, głównie z węgorza, duszony z cebulą, warzywami i sosem pomidorowym.

Chorwaci uwielbiają grillowane ryby, dlatego warto spróbować takich przysmaków jak pas na žaru, czyli grillowane mięso z rekina. Oprócz tego na stołach Chorwatów bardzo często gości riba sa žara, czyli różnego rodzaju ryby z rusztu.

Powrót z Chorwacji? Kulinarne pamiątki z Bałkanów

Co przywieźć z Chorwacji? Jedna z obowiązkowych pamiątek to lawendowy miód. Ten w Chorwacji jest niezwykle popularny, podobnie zresztą jak figi. Te można kupić świeże, suszone lub w postaci przetworów. Bez względu na to, na co się zdecydujemy, ich słodycz długo będzie przypominała chorwackie plaże. Podobnie zresztą jak smokvenjak, czyli ciasto z suszony fig i orzechów.

Z Chorwacji warto również przywieźć popularną w tym kraju suszoną szynkę pršut. Ta niewiele się różni od szynki parmeńskiej. Z serów warto zabrać paski ser, który jest produkowany tylko na chorwackiej wyspie Pag, jednej z najbardziej słonecznych wysp Adriatyku. Twardy ser powstaje z mleka owczego i ma niezapomniany smak.

Kulinarna rozpusta w Chorwacji. Czego lepiej unikać?

Czego nie jeść w Chorwacji? Bez wątpienia wiele osób nie przełknie gulaszu z węgorza i żaby. Ten chorwacki przysmak pochodzi z doliny Neretwy i doprawiany jest papryką oraz liśćmi laurowymi. Gulasz podawany jest z kluseczkami z polenty, kiedyś podstawowy posiłek legionistów.

W Chorwacji popularne jest również risotto z mątwy. To nabiera głębokiego czarnego koloru, który może przypominać atrament. To jednak nic w porównaniu z pieczoną jagnięcą głową. Nie byle jaką, bo ta zawiera język, policzki, mózg oraz gałki oczne. To coś tylko dla odważnych smakoszy.


Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Do tej pory robiłam to źle. Sprawdź, czy wyrzucasz słoiki tam, gdzie trzeba

Gdy dżem jest zbyt rzadki, nie dodawaj żelatyny ani cukru żelującego. Jest lepszy sposób

Wiesz, gdzie wyrzucać opakowanie po maśle? Nieliczni robią to dobrze

INTERIA.PL